Mini-Pavlove-4.

Mini Pavlove

Ana Pavlova je bila čuvena ruska balerina, a još je čini mi se poznatija postala torta nazvana po njoj. Beze kora nadevena šlagom od slatke pavlake i voćem doživela je mnoga izdanja i raznovrsne varijacije zadržavši vazda svoju čar i osobenost.
U moru recepata za Pavlovom tortom inspirisanim desertima nađoh nekoliko koji su se mogli svesti na zajednički sadržatelj. To i učinih malo prilagodivši tzv.mini Pavlove našim merama i svom ukusu, pa rezultat koji je pred vama zaista toplo preporučujem.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za beze poslastice:

Priprema šama

Sastojci:

Za beze korpice:

6 belanaca
350 g šećera
1/2 kašike soka od limuna
1/2 kašike arome vanile
2 kašičice gustina

Za krem:

6 žumanaca
6 kašika šećera
2.5 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

Jagode,maline,kupine i dr.voće po želji
Listovi mente

Oblikovanje korpica

Priprema:

NAPOMENA: Važno je da jaja koje koristite budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera bar nekoliko sati ranije.

Beze korpice:

1. Ulupajte belanca u šam tako da kad odignete mutilice na njima ostanu tzv.“meki vrhovi“, pa im postepeno dodajte šećer i miksajte dok se sav ne rastvori. Proces može trajati desetak minuta i duže što zavisi od jačine vašeg miksera.
2. Dodajte sok od limuna i aromu vanile, a potom i ručno umešajte gustin.
3. Pripremljenim šamom napunite poslastičarsku vreću, te odabranim nastavkom (koristila sam M1) na papirom za pečenje ( il silikonskom podlogom) postavljenom plehu istiskujte rozete kao osnove korpica, te na svakoj nastavite još jedan i po krug po obodu oblikujući stranice korpice.
NAPOMENA: Od ove mere izađe jedan i po do dva pleha kolačića, pa ako nemate rernu sa ventilatorom pravite po pola mere u dva navrata.
4. Oblikovane korpice sušite u rerni zagrejanoj na 120 °C oko sat , pa smanjite na 100 °C i sušite još pola sata. Isključite potom rernu i ostavite ih unutra 30 min. a nakon toga izvadite i ohladite sasvim.

Priprema fila

Fil:
NAPOMENA
: U originalu Pavlove se filuju ulupanom slatkom pavlakom, eventualno neki noviji trendovi podrazumevaju punjenje kremom od limuna (lemon curd), al ja sam želela da iskoristim i žumanca, te sam ih stoga inkorporirala u krem.
1. Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa ih skuvajte u sudu nad parom ili u mikrotalasnoj  dok se ne zgusnu, a potom ih ostavite da se ohlade.
2. Umutite slatku pavlaku, pa dobijeni šlag sastavite lagano i postepeno sa ohlađenim kremom od žumanaca.

Nakon sušenja i filovanje

Finalni postupak:

1. Pripremljenim kremom napunite poslastičarsku vreću, te željenim nastavkom (koristih opet M1) punite svaku korpicu.
2. Rashladite ih , a potom dekorišite voćem po izboru i služite.
NAPOMENA: Pošto me uglavnom pitaju koliko dugo mogu da se čuvaju kolači od belanaca napravila sam test  i došla do zaključka da  korpice nafilovane ovim kremom mogu da ostanu hrskave i nepromenjene čak više od nedelju dana pod uslovom da u frižideru stoje nepoklopljene.

 

 

 

 

 

Mini-Pavlove-1

Mini-Pavlove-2

Mini-Pavlove-3

Mini-Pavlove-7

Mini-Pavlove-6