Tri krema u čaši

Kad temperature vazduha pređu trideseti podeok, a nekad i ranije mine me želja da u kuhinji boravim duže od neophodnog. Al takođe se pri navedenim okolnostima zna javiti želja za nečim hladnim, a slatkim. Rešenje se nudi u vidu slatkiša koji se brzo pripremaju, a najviše prijaju baš deserti posluženi u čašama koje možemo da spremimo uveče da bi ih sutradan fino rashlađene degustirali na terasi.
Recept za jedan takav upravo sledi i nudi kompletan užitak u čak tri osvežavajuća lagana krema – od limuna, jagoda i bele čokolade. Izvolte..

 

Priprema krema od žumanaca i limuna

Sastojci:

4 žumanca
100 g šećera
0.5 dl soka od limuna *
* Iscedite 2-3 komada otpr. pa izmerite tačno.
200 g jagoda
100 g bele čokolade
5 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

Limun,jagode..

Priprema pirea od jagoda i ganaša od bele čokolade

Priprema:

1. Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte ih u sudu nad parom ili u mikrotalasnoj ( po uputstvu ovde) dok ne počnu da se zgušnjavaju, a onda dodajte sok od limuna i još kuvajte dok se ne zgusnu sasvim.
2. Rastopite belu čokoladu u 2 dl zagrejane slatke pavlake i ostavite da se ohladi.
3. Jagode operite, očistite i iseckajte, a zatim ih izblendirajte.

Dodatak slatke pavlake u sva tri krema

4. Preostalu slatku pavlaku ulupajte u šlag, pa trećinu umešajte u pire od jagoda. Drugu trećinu dodajte kremi od limuna i lagano ih sastavite. U ostatak umućene pavlake dodajte  belu čokoladu prethodno rastopljenu u pavlaci i  zajedno izmiksajte.
5. U čiste čaše rasporedite prvo krem od limuna, pa krem od jagoda i na kraju polovinu krema od bele čokolade.
6. Drugom polovinom krema napunite poslastičarsku vreću i nastavkom po želji istisnite smesu spiralno u vis oblikujući obrnutu kupu. Rashladite i dekorišite kriškama limuna i jagodama il već kako želite.