Nus vanila panakota u čaši

Deserti u čaši su na oko lepi i primamljivi, a relativno lako i brzo se spremaju, te su nam predmet izbora kad god ne planiramo da se duže zadržavamo u kuhinji. Ni ovaj se pred vama, iako možda ne izgleda tako, ne razlikuje po tome od drugih. Nazvala sam ga nus vanila panakota  jer ga čine dva krema, jedan sa primesom nugata i drugi sa notom vanile, a panna cotta jer su u biti to po sastavu osim što umesto slatke pavlake sadrže kondenzovano mleko. Zbog udela želatina kreme očvrsnu, te se mogu ovako interesantno ukombinovati.

Pa, ako želite da impresionirate goste efektnim izgledom ove poslastice samo sledite uputstvo koje sledi i bićete osim komplimentima za umeće počašćeni i finim ukusom ove poslastice.

Priprema I kreme

Sastojci:

Za I krem:

1 konzerva nezaslađenog kondenzovanog mleka (410 ml)
1 1/2 (jedna i po) kašike šećera
5 kašika nugat krema (tipa Nutele i sl.)
1 1/2 kašika želatina (u granulama)
2 kašike vode

Za II krem:

1 konzrerva nezaslađenog mleka (410 ml)
1 1/2 kašike šećera
1 kašičica arome vanile
1 1/2 kašike želatina
2 kašike vode

SAVET: Ukoliko ne možete da nabavite gotovo nezaslađeno kondenzovano mleko probajte da ga napravite sami tako što ćete mleko u prahu umesto u vodu rastvoriti u mleku. Dobićete mleko duple koncentracije ili koncentrovano, a nezaslađeno mleko. Ili jednostavno koristite zaslađeno kondenzovano mleko, a izostavite šećer u receptu.

Priprema II krema

Priprema:

Krem I:

 1. Sipajte kondenzovano mleko u odgovarajući sud, dodajte šečer i zagrevajte.
 2. Dodajte nugat krem i mešajte dok se ne rastvori.
 3. Želatin prelijte hladnom vodom, pa kad nabubri dodajte ga vrućem, al ne ključalom mleku, pa izmešajte da se rastopi. Sklonite sud sa vatre.
 4.  Čaše poređajte u pravougaonu tepsiju, koju ste prethodno postavili čistom kuhinjskom krpom, tako da se jednom stranom naslanjaju na ivice tepsije i da budu stabilne pod nagibom (pogledajte fotografiju pripreme).
 5.  Prohlađenu tečnost kutlačom rasporedite u svih šest čaša, pa ih ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

Krem II:

 1. Sipajte kondenzovano mleko (drugu konzervu) u sud, dodajte šečer i aromu vanile, pa zagrevajte.
 2. Želatin prelijte hladnom vodom, a kad nabubri dodajte ga vrućem, al ne ključalom mleku, te izmešajte da se rastopi. Sklonite sud sa vatre.
 3. Čaše izvadite iz frižidera, al ih sad okrenite tako da se drugom svojom stranom naslanjaju na ivicu tepsije (pogledajte fotografiju pripreme).
 4.  Prohlađenu tečnost kutlačom rasporedite u čaše.
  NAPOMENA: Zbog nagiba pod kojim su čaše tečnost će da zauzme željenu konfiguraciju, a da vi ne morate ništa specijalno da pazite.
 5. Rashladite nekoliko sati da se i svetli krem stegne, pa poslužite desert.