Pita-tikvara-2

Pita tikvara

Prva poslastica koju sam napravila kad sam se udala bila je bundevara. Dopala mi se jednostavnost pripreme, miris kojim je ispunila čitav stan, a posebno i najviše zadovoljstvo mog supruga koji je u slatkom zalogaju video dokaz da se nije prevario u izboru bračnog druga.😉
Od tad sam je pripremala nebrojeno puta, a pre par godina sam kod svekrve probala i varijantu sa tikvicama. Po ukusu mi je zaličila na pitu s jabukama i nisam mogla da pogodim tačan sastav. Tikvice pripadaju istoj familiji kao i bundeva, al se ipak pretežno koriste za slana jela. U slatkom izdanju ih nisam očekivala, al se ispostavilo da se kao i njihova narandžasta rođaka odlično slažu sa cimetom i da je ta činjenica poznata u narodu od davnina.
Dakle, nije nikakva novotarija nego pravi starinski šmek, te budite slobodni da isprobate i sami se uverite, ako već niste. Lično i dalje preferiram bundevu, pa pravim pola tepsije sa njom, a polovinu s tikvicama što i vama preporučujem, bar za prvi put.

PREPORUKA: Ako su tikvice krupnije/starije izdubite im sredinu sa semenkama, te od nje skuvajte preukusnu supicu. A osim ove jednostavne pite sa gotovim korama možete da napravite i bogatu vinogradarsku bundevaru  ili bundevaru kao baklavu, već šta vam se više dopada.

Pita-tikvara-3

Priprema I deo

Sastojci:

500 g kora za pitu
1 dl ulja
1 dl kisele vode
80 g šećera u prahu

Za jednu savijaču:

1 manja tikvica ili 250 g bundeve/buče
3 kašike šećera
3-4 kašike griza
Cimet po ukusu

NAPOMENA: Ovog puta od pet rolnica dve behu s tikvicama, dve sa bundevom i jedna pola-pola.

Pita-tikvara-4

Priprema II deo

Priprema:

1. Tikvice i/ili bundevu očistite od kore i krupno narendajte.
2. Uzimajte po tri tanke kore (dve ako su deblje), svaku poprskajte uljem i kiselom vodom i ređajte jednu na drugu.
3. Od gore rasporedite rendane tikve celom površinom, pospite šećerom, grizom i cimetom, pa zarolajte.
NAPOMENA: Obzirom da tikvice sadrže veći udeo vode pospite ih sa više griza nego bundevu.
4. Pripremljene savijače ređajte u pravougaonu tepsiju, od gore premažite preostalim uljem i vodom, a potom pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C dok ne porumene (oko 30-40 min.).
5. Izvadite, prohladite i secite na parčad željene veličine. Služite posuto šećerom u prahu.

 

Pita-tikvara-1