Pogačice sa vitaminom C

Pogačica ima raznih – sa sirom, sa čvarcima, sa salamom.. A da l ste probali neke vitaminske? Ove za koje recept upravo sledi su pripremljene uz pomoć vitamina C il po hemijskom sastavu askorbinske kiseline. I u tome je verovatno čitava fora jer se od davnina zna da kiselina doprinosi dizanju kvasnog testa, pa su nekad naše bake linule koju kap sirćeta kad im se žurilo da ispeku hleb il pogaču. A neko se eto mngo godina kasnije setio da upotrebi tableticu u tu svrhu. Mogu vam reći da je ova modernizacija veoma ukusna i da su pogačice pojedene još većom brzinom od one kojom su spremljene. Izvolte..

 

Priprema testa

Sastojci:

Za testo:

20 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
2 1/2 tablete C vitamina (blister od 500 mg)
1 kašičica soli
0.5 dl ulja
1.5 dl mleka
450 g brašna

Za premaz:

1 jaje
Za posipanje :
Susam
NAPOMENA: Mera je za pun pleh ode rerne.

Oblikovanje pogačica

Priprema:

1. Kvasac pomešajte sa kašikom šećera i 0.5 dl mleke vode i ostavite da nadođe. Posebno rastvorite dve i po tablete vitamina C u 0.5 dl vode.
2. U posudu sipajte brašno, so, ulje, mleko, aktiviran kvasac i vitamin C, te umesite testo. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmori 40 minuta.
3. Oklagijom rastanjite naraslo testo na debljinu od 1 cm ,pa modlom vadite krugove i ređajte ih na papirom za pečenje postavljen pleh.

Pre i nakon pečenja

4. Nakon 20 minuta premažite svaku razmućenim jajetom, pospite susamom, a zatim pecite  u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumene ( oko 15-20 min.).
5. Izvadite ih, prohladite i služite.
NAPOMENA: U sastojcima nema masnoće i pogačice su baš lagane, a meke i sutradan.

 

 

Označeno sa: