Pržene pileće džigerice/jetrice i pirinač

Pileća džigerica je jedina iznutrica koju volim da jedem još „od malih nogu“, čak i onu iz supe. Na selu smo imali samo po jednu džigericu za obrok jer ih kokoš nije imala više, a nije se kupovala u mesarama i marketima na kile, te mi je utoliko bila draži zalogaj. Kad sam dorasla do svoje kuhinje poželela sam da je spremim i sama. Prvi su pokušaji bili očajni, džigerica je prskala na sve strane, spolja je gorela, a iznutra ostajala živa i jedino je valjala mačkama iz komšiluka.

Vremenom sam savladala i tu veštinu, onako iskustveno, na teži način, pa želim da s vama podelim cake do kojih sam tako došla. Vešte domaćice znaju i mnogo više, al se nadam da će od koristi biti mlađim početnicima kakva sam i sama bila.

Uz pržene pileće džigerice sam ovog puta pripremila pirinač kao prilog, al najviše mi prijaju uz domaći hleb, sataraš ili sezonsku salatu. Prijatno!
PREPORUKA : Pošto sam od onih „čorbara“ što ručak ne mogu da zamisle bez tople supice predlažem i vama da pre pržene džigerice poslužite neku od mojih omiljenih ČORBICA (samo kliknite i prikazaće vam sve recepte).

Przena-pileca-dzigerica-3

Priprema pirinča

Sastojci:

5-6 komada pilećih džigerica/jetrica
1 puna kašika masti*
*Ako ne konzumirate svinjsku mast koristite oblik masnoće koji je vama najzgodniji za upotrebu.
Brašno za valjanje
So

Za pirinač kao prilog:

1 čaša pirinča
1.5 čaša vode
So po ukusu
Ulje

Przena-pileca-dzigerica-4

Priprema pileće džigerice

Priprema:

Pileće džigerice/jetrice:

 1. Pileće džigerice operite, pa posušite papirnim ubrusom i uvaljajte u brašno.
 2. Odgovarajući tiganj premažite debljim slojem masti, gusto poređajte džigerice, poklopite, a zatim stavite na slabiju vatru.
 3. Pet minuta nakon što začujete šuštanje i slične zvuke koji označavaju da se masnoća zagrejala i da je prženje započelo sklonite sud sa vatre.
 4. Sačekajte minut, skinite poklopac, pa pomoću dve viljuške il drugim pomagalima okrenite džigerice na drugu stranu.
 5. Vratite sud na vatri, pa isi postupak ponavljajte sve dok ne budete zadovoljni i dok ne ocenite da su džigerice dovoljno porumenele.
 6. Tek nakon toga, a pre služenja ih POSOLITE. Nikako ranije jer će biti tvrde.
  NAPOMENA: Pripremljene na ovaj način džigerice će biti spolja hrskave, iznutra meke, šporet i kuhinja neće biti isprskani, a vi ćete proći bez ijedne opekotine. 🙂

Pirinač kao prilog:

 1. Na ulju kratko propržite pirinač, pa nalijte vodom, posolite i kuvajte.
 2. Kad proključa, smanjite vatru na minimum i ostavite poklopljeno četvrt do pola sata da krčka.
  NAPOMENA: Dužina kuvanja zavisi i od vrste pirinča.
  SAVET: Koristite ringlu/ploču na struju ako je imate jer ćete tako moći još jednostavnije i sigurnije da kontrolišete temperaturu bez rizika od zagorevanja. Ugasite ringlu čim voda provri i ostavite poklopljen sud s pirinčem na njoj(nemojte ga sklanjati). Nakon 20-30 minuta pirinač će biti gotov.
 3. Sklonite sud sa vatre, a poklopac ne dižite do služenja.
  NAPOMENA: Ovako spremljen pirinač biće fino rastresit, zrna se neće slepiti za drugo i neće biti gnjecav.

 

 Przena-pileca-dzigerica-2