Dzem-od-jagoda-3

Džem od jagoda

Za pravljenje zimnice još uvek se najviše oslanjam na svoju mamu, a i svekrva nam dotura svoju, tako da zaiste retko pripremam nešto iz tog asortimana. Džem od jagoda najviše volimo , bilo namazanog preko sloja putera na krišku domaćeg hleba, bilo u biskvitnoj roladi, a da ne spominjem tortu od rolata sa voćem. Jedina mana mu je što ne dočeka ni jesen, a kamoli zimu, sve pripremljene količine potrošimo za nekoliko meseci.

Kvalitetan džem od jagoda teško je ako ne i nemoguće naći u marketima ukoliko želite da budete sigurni da je baš od tog voća, a ne od nekakvih zamena, da nema previše šećera i da ne sadrži konzervanse i aditive. Jedino što vam preostaje je da zasučete rukave, dobro operete tegle i skuvate sami pravi ukusni i mirisni domaći džem, pa izvolite kratko uputstvo koje sledi.

Dzem-od-jagoda-5

Sastojci:

750 g jagoda (očišćenih)
250 g šećera
NAPOMENA: Količinu šećera prilagodite svom ukusu. Možete dodati pred kraj i vanilin šećer i/ili limunov sok po želji.

Priprema:

 1. Sveže i zrele jagode operite pod mlazom vode, ocedite, očistite od peteljki i sumnjivih delova, te isecite na komade.
 2. Stavite ih u širu šerpu, dodajte šećer, promešajte, pa ostavite pola sata do sat da puste sok.
  SAVET: Najbrže se skuva u tučanoj/gusanoj posudi, a ako je nemate nabavite obavezno. Nezamenljiva je u kuhinji, bar meni.
 3. Ggnječilicom za pire ispritiskajte krupnije komade voća, a zatim kuvajte smesu uz povremeno mešanje.
  SAVET PLUS: Što veća šerpa kraće vreme kuvanja i manje mešanja! Bolje je da kuvate iz više puta manje količine nego odjednom veću.
 4. Džem je gotov kad za varjačom ostaje jasan trag.
  NAPOMENA: Vreme kuvanja zavisi od količine voća i prečnika šerpe, te je najsigurnije da pratite ovaj pokazatelj.
 5. Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, poklopite ih i okrenite naopako pet minuta (da stoje na poklopcu) kako bi se vakumirale.
 6. Preokrenite ih nazad, uvijte u ćebence i ostavite da se polako ohlade.
 7. Čuvajte ih u ostavi, podrumu il drugom hladnom mestu.

Dzem-od-jagoda-2

 

 Dzem-od-jagoda-4