Macaronsi kao medenjaci

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Medenjake za novogodišnje praznike ne napravih, al evo ovi macaronsi ih skoro savršeno imitiraju kako izgledom tako i ukusom. Biću naravno pristrasna u tvrdnji da su čak i ukusniji od pravih medenih keksića jer su tako sočni, hrskave spoljašnjosti, a meki iznutra, ma prosto božanstveni. Ako mi ne verujte, proverite sami sledeći uputstvo koje sledi.

Sastav ovih macaronsa sam pronašla ovde, a postupak sam već razradila sopstvenim iskustvom u francuskoj metodi, koja mi nekako više leži od italijanske i kojom sam u značajnoj meri već ovladala.

Fil sam odabrala odavde i reč je o svojevrsnom puter kremu, koji se pokazao kao veoma dobra alternativa uobičajenom ganašu.

 

Priprema mešavine badema i šećera i šama

 

Sastojci:

Za macaronse:

11o g mlevenih blanširanih badema
200 g šećera u prahu
90 g belanaca
30 g šećera
Prstohvat soli
1/4 kašičice mešavine začina za medenjake
Boja u prahu po želji *
* Stavila sam po malo crvene, zelene i braon da bih dobila nijansu približnu boji pravih medenjaka.

Za fil:

60 g putera
50 g šećera u prahu
1/2 kašičive arome vanile
1 kašičica mleka
50 g nugat krema *
* Stavila sam bila beli deo Eurokrema, a vi možete po ukusu.
1 kašičica mešavine začina za medenjake*
* Gotova mešavina sadrži uglavnom cimet, karanfilić, anis, đumbir, korijander, muskatni oraščić, biber.. Može se naći u svim bolje snabdevenim marketima i prodavnicama zdrave hrane, a možete i sami napraviti svoju omiljenu kombinaciju.

 

Makaronizacija

Priprema:

Macaronsi:

 1. Belanca odvojite od žumanaca bar dan ranije, a izvadite ih iz frižidera bar nekoliko sati pre kako bi dostigla sobnu temperaturu i „ostarala“  ( slobodan prevod od engl. “ agged“).
 2. Blanširane bademe usitnite prvo u secku, apotom ih pomešajte sa šećerom u prahu i sameljite koristeći običan mlin za kafu.
  NAPOMENA: Ko ima dobar food processor sve melje odmah u njemu u fini prah ( kao u stranim video tutorijalima).
 3. Mešavinu prosejte, a krupnije čestice vratite na dodatno usitnjavanje. Na kraju umešajte začine za medenjake i boju u prahu.
 4. Belanca ulupajte u šam s prstohvatom soli , pa dodajte šećer iz dva puta i miksajte dok se ne rastvori. Kad odignete mutilice na njima će ostati tzv.“čvrsti vrhovi“.
 5. Dodajte polovinu mešavine badema i šećera i špatulom sjedinite. A zatim umešajte i ostatak. Špatulom povlačite po dnu i zidovima posude istiskujući vazduh iz smese  vršeći „makaronizaciju“. Postupak završite kad masa klizi sa podignute špatule u neprekidnom mlazu kao lava , al ne prebrzo.
  NAPOMENA: Ako vas brine kako ćete prepoznati kad je taj momenat znajte da jej jedini način da probate, pa i da grešite jer samo tako ćete naučiti razliku između nedovoljno i previše izmešane smese.
 6. Napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istiskujte po malo mase na pripremljenu podlogu (papir za pečenje, silikon..). Držite džak pod pravim uglom u odnosu na podlogu.
 7.  Tresnite plehom o sto kako biste isbacili zaostale mehuriće vazduha, koji bi inače doveli do pucanja pri pečenju i uništenja sna o savršenim macaronsima. Stoga budite neumoljivi.
  SAVET: Ako i nakon treskanja ostanu vidljivi vrhovi malo navlažite prstom i lagano ih pritisnite kako biste dobili što ravniju površinu. Pazite da vam ruke ne budu baš mokre i ne pritiskajte jako.
 8. Ostavite pripremljene kolačiće da se prosuše na vazduhu dok im se ne stvori pokorica.
  SAVET PLUS: Nikad ih ne stavljajte u rernu ako se prst lepi za njih kad ih dodirnete.
 9.  Pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12-14 minuta.
  NAPOMENA: Svako poznaje svoju rernu i treba pečenje da prilagodi njenim specifikacijama.
 10.  Nakon par minuta otvorite na kratko vrata da izađe višak oslobođene pare. Čuveni prsten zbog nam srce poskoči u grudima pojavljuje se nakon 7-9 minuta, a pečenje je gotovo kad kapica ne „šeta“ kad pokušamo prstom da je pomeramo.
 11.  Izvadite pleh iz rerne i prevucite podlogu na drugi pleh kako biste zaustavili pečenje, pa ostavite da se macaronsi sasvim ohlade pre no što ih odvojite od podloge.

 

Priprema fila

 

Fil:

 1. Omekšali puter umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte aromu vanile i mleko.
 2.  Dodajte i nugat krem i začine za medenjak, a zatim sve dobro izmiksajte.

 

Nakon pečenja i postupak filovanja

 

Finalni postupak:

 1. Filom napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istisnite po malo krema na dno svakog drugog macaronsa, te spajajte po dva.
 2.  Odložite ih u plastičnu posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do konzumacije.
  NAPOMENA: Dekorisala sam ih onako amaterski umućenom rojal masom pripremljenom od već gotovog praha koji sam kupila u prodavnici poslastičarske opreme.

 

 

 

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr