Sladoled iz aparata

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Tragajući stalno za novim receptima redovno bih preskala one koji su završavali u stilu „pripremu dovršite aparatom za sladoled“ jer tu alatku još nisam imala. Srećom puno zaista sjajnih ledenih poslastica može da se spremi i bez ove tehničke podrške, al ipak me kopkalo kakav je produkt ove tehnologije.
Na perfektnom blogu Provereni recepti autorke Maje Babić našla sam bila metodu koja imitira i zamenjuje korišćenje aparata (ovde), isprobala je i bila zadovoljna rezulatom prvog puta. No, na žalost, čak se i takav „slani led“ zamrzavao dužim stajanjem do tačke da ga nisam mogla razbiti u meri da uglavim šerpu, te sam odustala od te zabave.

Na našem tržištu ponuda kućnih aparata za sladoled je jadna najblaže rečeno, pa nisam suviše oklevala i kupila sam Delimanov. Za sad sam zadovoljna kako funkcioniše osim što je posuda mala za potrebe naše porodice, više je nekako za jednu do dve osobe, a ne može se sa jednakim uspehom iskoristiti za dve mere sukcesivno (jedna, pa druga) bez čekanja da se posuda najpre odledi, opere i ponovo zamrzne.

Sve u svemu, ako zadovoljavate navedene preduslove i ako oni zadovoljavaju vas, recept pred vama doneće vam ultimativno uživanje u punom ukusu pravog domaćeg sladoleda od svega 3-4 sastojka. Pa, izvolte..

 

 

Priprema krema

 

Sastojci:

4 žumanca
100 g šećera
1 konzerva NEZASLAĐENOG kondenzovanog mleka (390 ml) *
* Kod nas ga ima u svim Maxi prodavnicama – Delhaize robne marke, a u inostranstvu je verovatno veći izbor.
Arome: Vanila, Nesquick (il dr.instant kakao)*
* To su one koje sam lično isprobala i za koje garantujem da se lepo rastvaraju i da ne menjaju strukturu sladoledne smese.

 

Priprema kakao krema, dorada aparatom i nakon zamrzavanja

 

Priprema:

  1. Otvorite konzervu nezaslađenog kondenzovanog mleka, pa sadržaj sipajte u manju šerpu i zagrevajte. Ostavite malo mleka sa strane.
  2. Žumancima dodajte šećer i promešajte kašikom. Dolijte odvojeno mleko i izmešajte sve žicom da se sjedini.
  3. Kad mleko na šporetu proključa smanjite vatru, ulijte smesu od žumanaca i mešajte neprekidno.
  4. Masa će početi polako da se zgušnjava, al sačekajte dok ponovo ne proključa, pa nakon jednog minuta sklonite sud s vatre.
    SAVET: Nemojte čekati predugo da se ne bi zgrušalo, al nemojte ni prekidati kuvanje dok smesa ne prostruji ponovo.
  5. Tokom hlađenja promešajte povremeno, pa je ostavite u frižideru da se sasvim rashladi bar 6 h, a najbolje preko noći.
  6. Uključite aparat za sladoled, pa kroz odgovarajući otvor sipajte ohlađen gust krem.
  7. Kad se krema sasvim zgusne i skoro očvrsne isključite aparat i špatulom premestite masu u plastični sud sa poklopcem. Ostavite u zamrzivaču da se do kraja stegne.
  8. Kašikom za sladoled vadite kugle i poslužite ih sa prelivom po želji. Ovog puta je to bio karamel sos (za recept kliknite ovde) posut grilijašem.

 

 

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr