Sladoled iz aparata

Tragajući stalno za novim receptima redovno bih preskala one koji su završavali u stilu „pripremu dovršite aparatom za sladoled“ jer tu alatku još nisam imala. Srećom puno zaista sjajnih ledenih poslastica može da se spremi i bez ove tehničke podrške, al ipak me kopkalo kakav je produkt ove tehnologije.
Na perfektnom blogu Provereni recepti autorke Maje Babić našla sam bila metodu koja imitira i zamenjuje korišćenje aparata, isprobala je i bila zadovoljna rezulatom prvog puta. No, na žalost, čak se i takav „slani led“ zamrzavao dužim stajanjem do tačke da ga nisam mogla razbiti u meri da uglavim šerpu, te sam odustala od te zabave.

Sladoled-iz-aparata-3

Na našem tržištu ponuda kućnih aparata za sladoled je jadna najblaže rečeno, pa nisam suviše oklevala i kupila sam Delimanov. Za sad sam zadovoljna kako funkcioniše osim što je posuda mala za potrebe naše porodice, više je nekako za jednu do dve osobe, a ne može se sa jednakim uspehom iskoristiti za dve mere sukcesivno (jedna, pa druga) bez čekanja da se posuda najpre odledi, opere i ponovo zamrzne.

Sve u svemu, ako zadovoljavate navedene preduslove i ako oni zadovoljavaju vas, recept pred vama doneće vam ultimativno uživanje u punom ukusu pravog domaćeg sladoleda od svega 3-4 sastojka. Pa, izvolte..

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za domaći sladoled koji možete praviti pomoću aparata:

Priprema krema

Sastojci:

4 žumanca
100 g šećera
1 konzerva NEZASLAĐENOG kondenzovanog mleka (390 ml) *
* Kod nas ga ima u svim Maxi prodavnicama – Delhaize robne marke, a u inostranstvu je verovatno veći izbor.
Arome: Vanila, Nesquick (il dr.instant kakao)*
* To su one koje sam lično isprobala i za koje garantujem da se lepo rastvaraju i da ne menjaju strukturu sladoledne smese.

Priprema kakao krema, dorada aparatom i nakon zamrzavanja

Priprema:

  1. Otvorite konzervu nezaslađenog kondenzovanog mleka, pa sadržaj sipajte u manju šerpu i zagrevajte. Ostavite malo mleka sa strane.
  2. Žumancima dodajte šećer i promešajte kašikom. Dolijte odvojeno mleko i izmešajte sve žicom da se sjedini.
  3. Kad mleko na šporetu proključa smanjite vatru, ulijte smesu od žumanaca i mešajte neprekidno.
  4. Masa će početi polako da se zgušnjava, al sačekajte dok ponovo ne proključa, pa nakon jednog minuta sklonite sud s vatre.
    SAVET: Nemojte čekati predugo da se ne bi zgrušalo, al nemojte ni prekidati kuvanje dok smesa ne prostruji ponovo.
  5. Tokom hlađenja promešajte povremeno, pa je ostavite u frižideru da se sasvim rashladi bar 6 h, a najbolje preko noći.
  6. Uključite aparat za sladoled, pa kroz odgovarajući otvor sipajte ohlađen gust krem.
  7. Kad se krema sasvim zgusne i skoro očvrsne isključite aparat i špatulom premestite masu u plastični sud sa poklopcem. Ostavite u zamrzivaču da se do kraja stegne.
  8. Kašikom za sladoled vadite kugle i poslužite ih sa prelivom po želji. Ovog puta je to bio karamel sos posut grilijašem.

Sladoled-iz-aparata-2