Strudla-sa-makom-4

Štrudla sa makom

Štrudla s makom me seća na detinjstvo u Banatu i na nedeljne ručkove koji bi započinjali štrudlom sa sirom, a završavali makovnjačom. Obe sam obožavala tako da je između njih jedva mogla još samo supa da stane. Danas ih pravim kad se zaželim omiljenih ukusa i ne osvrćem se na dan u sedmici.
Od mame sam preuzela mere za nadev od maka, a za testo sam isprobavala razne varijacije dok nisam došla do ovog finalnog rezultata koji ne sadrži jaja.
Moje štrudle s makom bi se pre mogle zvati „mak sa štrudlom“ obzirom na količinu fila kojim su nadevene, al mi to tako volEmo.

 

Strudla-sa-makom-5

Priprema fila

Sastojci:

Za testo:

30 g kvasca
4 kašike šećera
2 dl mleka
2 dl vode
1.5 dl ulja
1/4 kašičice soli
750 g mekog brašna

Za fil:

500g mlevenog maka
5 dl šećera
2.5 dl mleka

Za premaz:

0.3 dl mleka

 

Strudla-sa-makom-6

Priprema testa

 

Priprema:

1. Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašikom šećera i ostavite da nadođe.
2. U činiji pomešajte brašno sa solju i ostatkom šećera, a zatim dodajte ulje, vodu i nadošao kvasac, te umesite testo. Ostavite ga na toplom da udvostruči zapreminu.
3.  U međuvremenu sameljite mak, pomešajte ga sa šećerom, pa sve prelijte vrelim mlekom.
NAPOMENA: Mak meljem u mlin za kafu, jeste malo dosadno, al je bez premca. Nikad ne kupujem već samleven, jer brzo užegne, a naročito ne industrijski upakovanu gotovu mešavinu sa šećerom i koječim. Odgovorno tvrdim da mak sam po sebi nije gorak, postaje takav samo kad se „uprelavi“ ( banatski naziv za pokvareno seme).

 

Postupak filovanja, pre i nakon pečenja

Postupak filovanja, pre i nakon pečenja

 

4. Podelite nadošlo testo na tri dela, svaki razvijte oklagijom u pravougaonik, nanesite nadev od maka i urolajte.
5. Oblikovane štrudle stavljajte u odgovarajuću tepsiju i ostavite 20-tak minuta da odmore, pa ih premažite od gore mlekom.
6. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 °C dok lepo ne porumene (oko 35 min.). Izvadite, te ponovo pređite preko četkicom umočenom u mleko radi postizanja sjajne korice.
7. Secite na šnite tek kad se ohlade.

 

Strudla-sa-makom-1

 

Strudla-sa-makom-2

 

Strudla-sa-makom-3