Tri leće kolač

Tri leće („tres leches„) kolač  nisam na žalost probala u nekoj starinskoj poslastičarnici na jugu Balkana nego sam za njega saznala putem interneta. Zaintrigirala me tolika popularnost, pa sam pročitavši priličan broj recepata došla do  kombinacije koja mi se činila najlogičnijom.Inače ovaj slatkiš je poreklom sa južnoameričkog podneblja, a kod nas su ga proslavili albanski poslastičari. Naziv „tri leće“ doslovno znači tri mleka i odnosi se na prvobitnu upotrebu kravljeg, kozjeg i bivoljeg mleka, dok modernija verzija podrazumeva mleko, slatku pavlaku i kondenzovano ili mleko u prahu.

Iako deluje kao samo obogaćena varijanta koha ovaj je slatkiš mnogo više od toga i nećete se pokajati ako ga pripremite. Moji ukućani su bili više nego oduševljeni i nestao je čak brže no što je napravljen.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za slične divne prelivene kolače:

Priprema biskvita

Sastojci:

Za biskvit:

7 jaja ( L veličine, nikako mala)
300 g šećera
200 g mekog brašna
200 g oštrog brašna
2 kašičice praška za pecivo
Malo soli

Za preliv:

1 l punomasnog mleka (sa što većim procentom mlečne masti)
4 dl slatke pavlake ( mlečne, NE  biljne)
NAPOMENA: Obzirom da u našim krajevima postaje teško nabaviti pravu slatku pavlaku slobodno možete koristiti neutralnu, koja je takođe mlečna po sastavu, sa nešto manje masnoće i bez šećera.
4 dl kondenzovanog nezaslađenog mleka – evaporisanog 
SAVET: Ako ne nađete takvo kondenzovano mleko u konzervi ni u bolje snabdevenim trgovinama rastvorite 200 g mleka u prahu u 2 dl mleka il koristite zaslađeno kondenzovano mleko u kombinaciji sa mlečnom neutrlnom pavlakom.
300 g gotovog karamel sosa
SAVET PLUS: U nedostatku ovog proizvoda napravite domaći karamel sos, duplu meru il kolač premažite umućenom slatkom pavlakom i dekorišite bobičastim voćem. To je sasvim regularan modus serviranja ove poslastice, pri tom i veoma ukusan i više light.
NAPOMENA: Karamel koji se tradicionalno koristi je po malo proziran i može se nabaviti na jugu Balkana, dok je dulche de leche zapadnjačka verzija. Nijednoj nisam našla mane, a vi kako želite..

Finalni postupak

Priprema:

Biskvit:

  1. Belanca ulupajte sa malo soli u čvrst šam. Dodajte postepeno šećer, a zatim i jedno po jedno žumance neprekidno muteći. Pomešajte meko i oštro brašno sa praškom za pecivo, te umešajte lagano u jaja.
  2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju (moja je bila dimenzija 25x35cm), poravnajte i pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180 ° C.
  3. Pečen biskvit istresite na radnu površinu tako da mu donja strana sad bude gore i ostavite ga da se hladi. Ohlađen izbockajte štapićem za ražnjić.

Finalni postupak:

  1. U šerpi na šporetu zagrevajte mleko, slatku pavlaku i kondenzovano mleko, pa polovinu tečnosti sipajte u tepsiju.
  2. Vratite biskvit u tepsiju okrenut i dalje naopako, a potom ga prelijte ostatkom mlečne mešavine.
  3. Kad se dobro rashladi i upije mlečni preliv premažite ga karamel sosom il šlagom, secite na kocke i služite.
    SAVET: Postoji mogućnost i da vruć biskvit prelijete hladnom mešavinom mleka, slatke pavlake i kondenzovanog mleka što je mnogo jednostavnija verzija, već više puta isprobana.
    SAVET PLUS: Obzirom da se nezaslađeno kondenzovano mleko  teže nabavlja možete da ga zamenite zaslađenim, al u tom slučaju koristite i mlečnu neutralnu pavlaku kako preliv ne bi bio suviše sladak.

Karamel preliv s juga Srbije, fotografija iz arhive