Red velvet macarons

Sa macaronsima je tako – dok ne naučiš da ih praviš, dok im ne uhvatiš  caku ne možeš da prestaneš da pokušavaš , a kad ih konačno savladaš nastavljaš da i dalje pronalaziš nove izazove u pogledu boje, sastava, ukusa i dr. jer ima hiljadu varijeteta i mogućnosti da se razočaraš il oduševiš. Ukratko kad se jednom zaraziš nema ti spasa.. ☺
Ovog puta su to macaronsi koji izgledom podsećaju na čuveni Red Velvet Cake, intenzivno crveni spojeni belom ganaš kremom. Recept koji sledi je apsolutno proveren i dobar ako se uputstvo pažljivo prati do kraja i kad ga jednom usavršite moći ćete da se igrate bojama i kombinacijama po želji.

Sastojci:

70 g belanaca
Malo soli
50 g šećera
80 g blanširanih badema
120 g šećera u prahu
1/2 kašičice crvene boje u prahu
NAPOMENA: Možete da kupite već blanširane bademe, a možete ih jednostavno preliti ključalom vodom, sačekati nekoliko minuta, pa ih laganim stiskom osloboditi  ljuske , a potom ih prosušiti u rerni na 120 ° C oko pola sata.

 

Priprema:

Prethodnog dana razdvojte belanca od žumanaca.Belanca trebaju biti izvađena iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.
1. Blanširane bademe usitnite u secku, te ih usitnjene pomešajte sa šećerom u prahu.Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje. Umešajte boju u prahu.
2. U činiju stavite belanca i vrlo malo soli te ih mutite mikserom u šam. Dodajte polovinu  kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje.Kad odignete metlice miksera umućeni šam treba da ima „meke vrhove“.
3. Polovinu mešavine samlevenih badema i  šećera u prahu sipajte u sud sa belancima.Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.
4. Uspite ostatak mešavine i ponovite mešanje tzv. „makaronizaciju“.Trebalo bi da vam izmešana masa klizi u mlazu kao lava kad odignete špatulu.
5. Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo  na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje. Nastavak ne pomerajte nego istiskujte u mestu dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine, a onda ga podignite.

6. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.
7. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min. u zavisnosti od vlažnosti vazduha). Pritisnite lagano prstom i ako se ne lepe spremni su.
8. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu jednom do dva puta na kratko da izađe višak vlage. Nakon 7-8 min. stvoriće se karakterističan „prsten“ pri dnu svakog. Posle 12 minuta proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate „kapicu“ i ako ona  „pleše“ ostavite macaronse još koji  minut u rerni.

9. Pečene izvadite i odmah svucite sa pleha da se hlade .Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
10. Spajajte po dva umućenim belim ganaš kremom * i ostavite ih zatvorene u kutiji na hladnom, a potom uživajte u degustaciji i pohvalite se uspehom!

* Beli ganaš krem se priprema tako što se zagrejanom slatkom pavlakom (1 dl) preliju kockice bele čokolade (200 g), pomeša se da se sjedini u homogenu smesu i ohlađen izmiksa.

 

Označeno sa: