Oranž macaronsi

Nadam se da niste pomislili kako su mi macaronsi dosadili jer su mi oni malena, al neiscrpna inspiracija. I dok sam razmišljala gde bih zgodno mogla da utrošim orange curd, na pamet mi padoše upravo oni – narandžasti do blještavila, filovani čokoladnom i kremom od narandži, ukusom bliski jaffa keksu – oranž macaronsi.

I bi tako. Sve prema planu osim što su ispali ukusniji no što sam očekivala. Najmiliji mi jedva dočekaše da ih ovekovečim fotografijom, te da ih sliste do poslednjeg. A ni ja nisam bila razumnija, te su fotke odrađene onako na brzaka, nemojte mi zameriti.

 

Priprema praškastog dela

Sastojci:

Za macaronse:

110 g belanaca ( od otpr. 3 jaja, al IZMERITE)
50 g šećera
Prstohvat soli
100 g blanširanih badema
200 g šećera u prahu
1-2 kapi arome narandže *
*Ako nemate kvalitetnu aromu nemojte stavljati vodene rastvore no narendajte koricu od trećine narandže, te je sameljite zajedno sa bademom i šećerom.
Narandžasta boja u prahu ili gel*
* Osim narandžaste dodala sam bila i malo žute jer mi se tako više dopada, a vi možete po svom nahođenju.

 

 

Priprema šama

Za fil I:

150 g čokolade
150 ml slatke pavlake
Rendana korica trećine narandže ( po želji)

Za fil II:

Orange curd po receptu ovde.*
* Trebaće vam manje od petine ukupne količine ako filujete samo sredinu. Al i nije neki problem pojesti višak. 😉

Priprema:

 

Makaronizacija i istiskivanje na podlogu

Macaronsi:

  1. Pripremaju se po standardnom francuskom metodu. Al hajde, idemo iz početka.. Belanca odvojite od žumanaca bar dan ranije, a izvadite ih iz frižidera bar nekoliko sati pre kako bi dostigla sobnu temperaturu i „ostarala“ (slobodan prevod od engl. “ agged“).
  2. Blanširane bademe usitnite prvo u secku, a potom ih pomešajte sa šećerom u prahu i sameljite koristeći običan mlin za kafu.
    SAVET: Ako ćete stavljati koricu narandže i nju sameljite zajedno sa bademima i šećerom.
    NAPOMENA: Ko ima dobar food processor sve melje odmah u njemu u fini prah ( kao u stranim video tutorijalima).
  3. Mešavinu prosejte, a krupnije čestice vratite na dodatno usitnjavanje. Na kraju umešajte boju u prahu.
  4. Belanca ulupajte u šam s prstohvatom soli, pa dodajte iz dva puta šećer i miksajte dok se ne rastvori. Kad odignete mutilice na njima će ostati tzv.“čvrsti vrhovi“. Na kraju dodajte aromu narandže.
  5. Dodajte u šam polovinu mešavine badema i šećera i špatulom sjedinite. A zatim umešajte i ostatak. Špatulom povlačite po dnu i zidovima posude istiskujući vazduh iz smese, tj. vršeći  tzv.“makaronizaciju“. Postupak završite kad vidite da masa klizi sa podignute špatule u neprekidnom mlazu kao lava dok se oblici nastali padom te mase stapaju sa ostatkom za kratko vreme. Nadam se da ste razumeli šta sam htela da prenesem. 🙂
  6. Napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istiskujte po malo mase na pripremljenu podlogu (papir za pečenje, silikon..). Držite džak pod pravim uglom u odnosu na podlogu.
  7. Tresnite plehom o sto kako biste isbacili zaostale mehuriće vazduha, koji bi inače doveli do pucanja pri pečenju i uništenja sna o savršenim macaronsima. Stoga budite neumoljivi.
    SAVET:   Obično čačkalicom probušite ako primetite po koji mehurić vazduha na ili ispod površine ( izgledaju kao malecna ispupčenja).
  8. Ostavite pripremljene kolačiće da se prosuše na vazduhu dok im se ne stvori pokorica.
    SAVET PLUS: Nikad ih ne stavljajte u rernu ako se prst lepi za njih kad ih dodirnete.
    Pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12-14 minuta.
    NAPOMENA: Svako poznaje svoju rernu i treba pečenje da prilagodi njenim specifikacijama.
  9. Nakon par minuta otvorite na kratko vrata da izađe višak oslobođene pare. Čuveni prsten zbog nam srce poskoči u grudima pojavljuje se nakon 7-9 minuta, a pečenje je gotovo kad kapica ne „šeta“ kad pokušamo prstom da je pomeramo.
  10. Izvadite pleh iz rerne i prevucite podlogu na drugi pleh kako biste zaustavili pečenje, pa ostavite da se macaronsi sasvim ohlade pre no što ih odvojite od podloge.

 

 

Nakon pečenja, priprema fila I i postupak filovanja

Fil I:

  1. Ovaj krem je u stvari klasičan crni ganaš i priprema se krajnje jednostavno. Zagrejete slatku pavlaku pazeći da ne proključa, pa njome prelijte ili u nju dodajte (razlike nema) kockice čokolade. Ako želite možete dodati i rendanu koricu narandže da pojačate jaffa šmek.
  2. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim sve izmešajte da se lepo sjedini.
    SAVET: Žica za mućenje mi se pokazala najbolja pri ovom zahvatu.
  3. Kad se krem prohladi i stegne možete ga koristiti.
    NAPOMENA:  Nije neophodno da odstoji u frižideru osim ako vam se žuri il je temperatura u prostoriji visoka.

 

Finalni postupak:

  1. Filom I napunite jednu, a filom II drugu poslastičarsku vreću, te okruglim nastavcima istiskujte po malo na svaki drugi macarons. Spajajte po dva.
    NAPOMENA:  E  sad, imate nekoliko opcija za filovanje. Možete polovinu spajati crnim ganaš kremom u koji ste dodali rendanu koricu narandže, a ostatak orange curdom. Al samo da znate da curd jako brzo omekša macaronse, te ih takve konzumirajte već sutradan. Meni najintersantniji način filovanja je ovaj koji sam ovog puta realizovala, a to je da ganašom oformite kao prsten na poleđini macaronsa, te da sredinu popunjavate kremom od narandže.
  2. Spojene macaronse rasporedite u plastičnu kutiju s poklopcem, pa ih ostavite u frižideru preko noći, a potom uživajte..