Ananas-Dole-Whip-3-2

Ananas sladoled u čaši (Dole Whip)

Baš sam premišljala kako da nazovem ovu ledenu voćnu poslasticu inspirisanu čuvenim sladoledom iz Diznilenda. Ako niste bili u prilici da probate original za vas će ovo biti jednostavno ananas sladoled u čaši, a za one koji jesu ovaj će recept biti prilika da kod svoje kuće improvizuju i podsete se Dizni euforije.

Ovim ćete se slatkišem divno rashladiti tokom letnjih vrućina, al ga možete praviti tokom cele godine jer se koriste sastojci koji su nam sad stalno dostupni. Ukoliko niste ljubitelj ananasa slobodno ga zamenite skoro bilo kojim zamrznutim voćem i srodnim sokom poput jagoda, maline, narandže, breskve..

Šta je Dole Whip?

Dole Whip je sladoled od ananasa, koji je kreirala američka kompanija Dole i služio se u Diznilendu od 1986.godine. Ubrzo je postao toliko popularan da su ljudi čekali u dugim redovima da bi se njime počastili. Izvorno se sastojao od samo tri sastojka – smrznutih komadića ananasa, sladoleda od vanile i soka od ananasa, a kasnije se proizvodio od nemlečnog (veganskog) mleka, šećera i prirodnih aroma i boja.

Ananas sladoled pred vama sam napravila sledeći izvornu listu sastojaka kombinujući je na način za koji se nadam da je proizveo bar približno autentičan ukus. A vas molim da proverite i javite mi utiske.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za osvežavajuće sladolede:

Ananas-Dole-Whip-4

Sastojci:

2 šolje zamrznutog ananasa (jedan manji ananas)
1.25 dl soka od ananasa
3 kugle sladoleda od vanile
NAPOMENA: Može dodati i limunov sok i šećer po svom ukusu, ja nisam.

Priprema:

 1. Ananas očistite, pa iseckajte na komadiće.
 2. Stavite ih na tacnu razdvojene kako se ne bi slepili, te zamrznite.
 3. U jači blender stavite smrznute komadiće, sladoled od vanile i sok od ananasa.
 4. Miksajte, povremeno otvarajte poklopac i špatulom skinite masu sa zidova posude, te nastavite miksanje dok ne dobijete jednoličnu kremastu smesu.
 5. Prebacite je u poslastičarsku vreću il čvršću najlon kesu, prethodno u nju umetnuvši zvezdasti nastavak, pa vratite u zamrzivač na pola sata.
  SAVET: Rashladite i staklene čaše kako bi sladoled duže ostao hladan.
 6. Istisnite masu spiralno u krug i poslužite.
  SAVET: Obmotajte vreću ubrusom kako vam se ruke ne bi ledile, a i da se masa ne otopi pre veremena.
  SAVET PLUS: Možete sladoled da poslužite i u običnom kornetu (mada će brzo ovlažiti), a i da sipate u sok on ananasa – to se zvalo Dole Whip Float. Uživaćete svakako!

Ananas-Dole-Whip-1a

Ananas-Dole-Whip-2