Bele-oblatne-3

Bele oblatne

Kolač koji sam obožavala kad sam bila mala, a moja ga je mama pravila baš po receptu koji je pred vama bile su bele, najlepše i najukusnije oblande na svetu. Sećam se da sam joj često tražila da ih pravi i da mi je udovoljavala čudeći se ukusu tako malog deteta. Mnogo godina kasnije saznala sam da ih zovu carigradske oblande, medene oblatne sa orasima i silvester štanglice, al su za mene bile i ostale mamine bele oblatne.

Pa, čim budete imali višak belanaca obavezno ih iskoristite na način koji vam prenosim direktno iz mamine požutele sveske.

PREPORUKE: A ako želite da potrošite i žumanca pripremite nešto od ovih divota u nastavku..

 

Bele-oblatne-4

Priprema šama

 

Sastojci:

1/2  pakovanja većih oblandi (27 x 37 cm) ili
1 pakovanje malih oblandi

Za fil:

5 belanaca
350 g šećera
1 puna kašika meda
100 g sekanih oraha

 

Bele-oblatne-5

Priprema fila

 

Priprema:

 1. Ulupajte belanca u čvrst šam, pa postepeno dodajte šećer i mutite neprestano. Nastavite miksati i nakon što dodate sav šećer sve dok se ne rastvori.
  SAVET: Uzmite malo šama između dva prsta, protrljajte i kad više ne osetite kristaliće gotovo je.
 2. Veću ovalnu činiju stavite na šerpu sa vodom koja ključa pazeći da dno ne dotiče vodu kako bi se sadržaj zagrevao isključivo vodenom parom. Stavite prvo kašiku meda, pa kad se rastopi dodajte šam, pomešajte, pa zagrevajte i mešajte dok se masa ne zgusne.
  SAVET PLUS: Potrajaće najverovatnije dvadesetak minuta al to zavisi i od veličine posude i od jačine vatre. sigurnija procena je vizuelna – kad se lako odvaja od zidova posude i stoji čvrsto kad se odigne žica za mućenje – gotovo je.
  NAPOMENA: Za ovo vreme belanca će biti dovoljno termički obrađena, te nemojte brinuti.

  Bele-oblatne-6

  Postupak filovanja

 3. Umešajte seckane orahe, pa malo prohlađenim šamom nafilujte hrapave strane oblandi, poklopite poslednjom, pa pritisnite nečim težim i ostavite tako bar nekoliko sati.
 4. Secite na štangle željene veličine i služite.

 

 

Bele-oblatne-1

 

 

Bele-oblatne-2

Označeno sa: