Kandirana-narandza-1

Kandirana narandža

Narandže jednostavno obožavam, pa nije čudno što mi se dopadaju i kandirane. Ne toliko za grickanje koliko su mi jedna od najupečatljivijih dekoracija za torte, naročito sa zimskom, prazničnom tematikom. I dok nije teško nabaviti kandiranu koricu, cele kolutove kandirane narandže je teže naći. Tako da sam došla na ideju da ih napravim sama, pronašla sam više recepata na netu, shvatila da je sve to vrlo jednostavno, probala najlogičniji sled radnji i odnos sastojaka i .. uspela!

I evo delim recept s vama u slučaju da se i vama dopada ideja da sami dekorišete neku čoko oranž tortu ( kao ovu ovde npr.).

 

 

Kandirana-narandža-3

 

Sastojci:

1 srednja narandža
2 šolje šećera
2 šolje vode
NAPOMENA: 1 šolja = 2 dl

Priprema:

 1. Narandžu dobro operite, pa je isecite na kolutove. Krajeve, koji su praktično od same kore, možete iseckati na kockice.
  NAPOMENA: Ukoliko nemate domaće neprskane narandže potopite voće u vodu sa malo sode bikarbone, ostavite da odstoji nekoliko sati, pa je operite dobro i posušite.
 2. U veću šerpu sipajte šećer, dodajte vodu, pa zagrevajte do ključanja.
  SAVET: Šerpa treba da bude veća kako se kolutovi ne bi slepili jedan preko drugog.
 3. Ubacite kolutove narandže, a zatim i kockice kore po želji.
 4. Na srednjoj vatri kuvajte 15 minuta, a potom smanjite i kuvajte na tihoj još toliko. Pomažući se viljuškama okrećite kolutove svakih pet minuta otpr.
 5. Izvadite ih na papirom za pečenje postavljen pleh i ostavite da se prosuše do sutradan. Možete ih nakon toga do pola zaroniti u rastopljenu čokoladu, mada su dekorativni i sami po sebi.
 6. Komadiće kore izvadite na kraju, te ih čuvajte u preostalom sirupu.
  SAVET PLUS:  Kolutove, koje ne iskoristite za dekoraciju, odložite u sud sa poklopcem i držite u frižideru do sledeće prilike.

 

 

Kandirana-narandza-2