Domace-karamele-3

Domaće karamele

Moja mama i ja smo pre desetak godina na vašaru povodom seoske slave, koji zovemo „buč“, kupile kesicu karamela od kikindskih bombondžija. Beše to ljubav na prvi zalogaj, pokajale smo se odmah što ne uzesmo više, a kasnije nam beše još i teže jer ih više nikad nismo pronašli, navodno su odselili. Nije da druge karamele nisu valjale, dobre su bile i senćanske i ađanske, al nisu bile baš onako potaman.

Razumećete sad moje oduševljenje kad sam naletela na krajnje jednostavan recept, shvatila da sve sastojke imam i da me praktično ništa ne sprečava da krenem u bonbondžijsku avanturu. Karamel sos sam već bila usavršila, a sad se evo mogu pohvaliti i odista predivnim domaćim karamelama, koje su ne samo bolje od kupovnih nego su zaista nešto posebno.

Upozoravam sve koji brinu o zdravlju da ne preteraju i da ostanu hedonisti u granicama razuma. Pa, nek bar pokušaju. 🙂

 Domace-karamele-4

Priprema smese

Sastojci:

150 g putera
500 g smeđeg šećera
125 ml mleka (1.25 dl)
1 kašičica arome vanile
1 konzerva (395 g) zaslađenog kondenzovanog mleka
NAPOMENA: Ovo se mleko sad može naći u većini bolje snabdevenih marketa u regionu, a ako baš ne uspete napravite pravo domaće – kondenzovano mleko homemade.

Domace-karamele-5

Priprema karamele

Priprema:

 1. Mleko, puter, smeđi šećer, zaslađeno kondenzovano mleko i aromu vanile sipajte u veću šerpu, pa zagrevajte na slabijoj vatri dok se sve ne rastopi i sjedini, povremeno promešajte.
 2. Kad smesa proključa, pojačajte vatru i mešajte neprekidno 20 min.
  SAVET: Reakcija je po malo burna – masa će da peni i klobuči, al nemojte se poplašiti, samo budite oprezni i pazite da vas ne opeče.
 3. Smanjite ponovo temperaturu i kuvajte još 10 min.
 4. Sklonite šerpu s vatre, pa mešajte i narednih desetak minuta kad mi karamel trebao dodatno da se zguzsne.
  SAVET PLUS: Kuvajte kraće ako želite mekše karamele, a ako volite tvrđe ukuvajte više.
 5. Pravougaoni pleh (moj je 20×30 cm) podmažite, postavite papirom za pečenje, te i njega premažite tanko masnoćom ( puterom, margarinom).
 6. Izlijte toplu smesu, poravnajte brzo, pa kad se ohladi do sobne temperature secite na komadiće željene veličine.
 7. Sladite se momentalo, a ono što preostane možete čuvati u papirnim kesama tzv. „škaniclama“ u hladnijim prostorijama, čak i u frižideru.

 

Domace-karamele-1

 

Domace-karamele-2