Domaci-fondan-1

Domaći fondan

Pravilniji naziv bio bi dekor masa za oblaganje torti, ali se u svakodnevnoj upotrebi  odomaćio kao fondan, te ću ga  tako pominjati.Većina vas je videla kako izgleda, mnoge od vas ga koriste u radu, a neke od vas su ga već pravile u kućnim uslovima.
Recepti za home made fondan postoje  na internetu i koriste se u praksi. Najpopularniji su Minjin recept, fondan sa medom i fondan sa sokom. Recept po kom ga ja pravim je modifikovan Minjin, a dobila sam ga od jedne divne žene i velike majstorice Branke Milenković .
Tokom proteklih par godina isprobala sam neke od kupovnih gotovih dekor masa, nekima sam bila više, a nekima manje zadovoljna, ali sam uglavnom fondan za svoje torte sama „mesila“. Najviše zato jer volim da „hemijam“ i da vidim kako se iz nekoliko sastojaka stvara nova materija, a volim i da znam od čega se sastoji ono što jedemo, iako  većina nas ipak fondan ostavlja na tanjiru. Ni razlika u ceni domaćeg i kupovnog fondan nije zanemarljiva, tako da vam toplo preporučujem da probate i vi i to baš po ovom receptu koji vam garantuje uspeh ako ga pažljivo sledite.

 

Domaci-fondan-2

 

Sastojci:

15g želatina + 60 ml hladne vode
125 g fruktoze ili dekstroze  + 20 ml vode
15 ml jestivog glicerina

Prehrambene boje
Aroma vanile po želji
800 g šećera u prahu
1 kašičica CMC a
Biljna mast

NAPOMENA:
Želatin koristim svinjski mada može i goveđi, agar-agar ne preporučujem.
Svejedno je da li ćete staviti fruktozu ili dekstrozu ili mešavinu.
Glicerin kupujte isključivo sa deklaracijom o jestivosti , dakle ne onaj za spoljnu upotrebu.
Boje prehrambene mogu biti u vidu praha ili gela.
Šećer u prahu treba da je što sitnije mleven.
CMC je skraćenica za jedinjenje karboksi-metil-celulozu,poznat je i kao celulozna guma, potpuno je prirodna supstanca i dodaje se u cilju povećanja elastičnosti.
Od kvaliteta svih sastojaka zavisiće i kvalitet krajnjeg proizvoda tj. vašeg fondana.

 

Domaci-fondan-3

Umućena masa

 

Priprema:

1. Fino mleveni šećer prosejte. Polovinu sipajte u čistu suvu posudu i u tu polovinu umešajte kašičicu CMCa.
2. Želatin prelijte sa 60 ml hladne vode i ostavite ga da nabubri.
3. U šerpicu sipajte 125 g fruktoze i /ili dekstroze i 20 ml vode te zagrevajte do ključanja. Kad provri sačekajte da se pena spusti (što je otprilike za minut) i dodajte 15 ml glicerina.
4. Sklonite sud sa vatre, stavite prvo boju i  par kapi arome vanile (po želji) , pa  nabubreli želatin i mešajte dok se ne rastopi.Odmah sipajte u sud sa šećerom i miksajte najvećom brzinom.
5. Postepeno dodajte preostali šećer u prahu neprestano muteći mikserom i koristeći spiralne nastavke ili tzv. „T“ nastavak.
NAPOMENA: Najčešće ne potrošim baš svu količinu šećera, bolje je staviti manje jer se može dodati naknadno. Gotov fondan je nalik gustoj kremi.
6. Uzmite jednu najlon kesu od 3kg, premažite je iznutra tanko biljnom mašću pa u nju špatulom ili većom kašikom stavljajte umućenu masu.Istisnite suvišan vazduh i smestite je u plastičnu posudu sa poklopcem.
Tako pripremljen fondan treba da odstoji minimum 24h do upotrebe.
7. Izvadite ga potom iz kese, a podlogu kao i ruke premažite biljnom mašću .
Odstojali fondan će biti u obliku čvrste mase poput testa.Premesite ga namašćenim rukama da izbacite zaostali vazduh, pa rastanjite oklagijom.
Prebacite ga preko pripremljene torte i dalje postupajte kao što bi i sa svakom drugom dekor masom.
NAPOMENA:  U pripremi i radu sa ovim fondanom ne koristim gustin odnosno jestivi skrob nego isključivo biljnu mast.Prema mom iskustvu tako se lakše radi, fondan se ne lepi , ne mrvi i ne raspada.
Puno uspeha i uživanje u radu želim vam od srca!

 

Domaci-fondan-4