Hleb-iz-serpe-3

Domaći hleb iz šerpe

 Mnogi su već videli, a neki su i probali da naprave tzv. hleb „iz šerpe“. Njihovo oduševljenje me je inspirisalo da pokušam i ja da umesim taj po svemu sudeći pravi domaći hleb, rustičnog izgleda i bez aditiva. Kako sam bila razumela poenta nije toliko u receptu sa tačno određenim sastojcima i fazama pripreme nego u famoznom činu pečenja koji imitira uslove u nekadašnjim pećima. Zagrejana šerpa sa poklopcem, po mogućnosti tučana/gusana, je krucijalna za uspeh, tako da možete slobodno da koristite i drugi recept po svom izboru i rezultat ne bi trebao da  izostane.
U nastavku je dakle recept za hleb kakav se meni dopada i koji lično preporučujem da probate, a vi dalje eksperimentišite sami. Možete testo da umesite na tradicionalan način, ručno, al čak i ako pribegnete modernijoj verziji mešenja pomoću aparata ovaj će postupak pečenja da spase stvar i opet ćete se moći počastiti hrskavom koricom i mekom sredinom vašeg pravog domaćeg hleba. Pa, izvolite..

 

Hleb-iz-serpe-6

Priprema sastojaka za mešenje testa

 

Sastojci:

5 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli (ravna)
1 kašika maslinovog il dr.ulja
3 dl vode
100 g ražanog brašna
100 g integralnog pšeničnog brašna
250 g mekog pšeničnog brašna

 

Hleb-iz-serpe-7

Pre i nakon pečenja

 

Priprema:

1. U činiju sipajte sve vrste brašna i pomešajte ih sa suvim kvascem. Dodajte šećer, so, ulje i vodu, pa umesite meko testo.
2. Ostavite ga pokrivenog na toplom mestu da nadolazi 20-tak minuta. Potom ga premesite kratko i opet pokrijte. Posle 20 minuta ponovite mešenje i oblikujte u jufku na papiru za pečenje.
SAVET: Možete poput mene ovog puta da iskoristite vašu kućnu pekaricu da umesi testo za vas. Sipajte prvo vodu, pa šećer, so, ulje i na kraju sve vrste brašna pomešane sa suvim kvascem, pa uključite program za mešenje. Kad završi izvadite testo, oblikujte ga i postavite na papir za pečenje. Dalje pripremu nastavite kao i kod ručno mešenog testa.
3. U međuvremenu odgovarajuću šerpu sa poklopcem stavite u rernu, te je zagrejte na 220° C .
SAVET PLUS: Ukoliko nemate takvu šerpu (crnu tučanu/gusanu) možete hleb beći u većoj vatrostalnoj posudi s poklopcem istog promera (oko 25 cm).
4. Izvadite vrelu šerpu, otklopite, ubacite jufku testa na pek papiru i poklopite.
5. Vratite u rernu i pecite tako oko 35 minuta.
6. Izvadite hleb iz šerpe, naslonite ga na rešetku i ostavite da se ohladi, pa slobodno uživajte.

 

Hleb-iz-serpe-1

Hleb-iz-serpe-4