Moj-domaci-hleb-5

Moj domaći hleb

U zimskom periodu malo šta od hrane prija kao sveže ispečen domaći hleb. Još ako je hrskave korice, a sredine meke ko duša, kako vele ljubitelji pravog zalogaja, teško mu je odoleti. A i što bismo? Jedan od odgovora ili izgovora bio bi da je mešenje komplikovano i da dugo traje, te da u kućnim uslovima nemamo prave pećnice kao pekari. Moj domaći hleb zaobilazi te razloge i poništava ih na lagan način opisan u nastavku, pa izvolite.

Zašto je ovo moj recept za domaći hleb?

Recept nisam izmislila od nule, al sam ga tako reći usavršila do mere da mešenje ne može da bude jednostavnije i da praktično ne može da ne uspe. Počela sam od sto puta proverenog recepta za hleb iz šerpe, a pošto sam u međuvremenu isprobala i pripremu uvrnutog hleba bez mešenja došla sam na ideju da ih iskombinujem. Vremenom sam proces toliko skratila da se celokupna priprema svela na nekoliko sati, od kojih ni pola sata aktivnog rada.

Brašna sam koristila razna, meka, oštra, pšenična, od spelte, ražana i razne kombinacije. Mogućnosti su zaista bezgranične, sve zavisi od onog šta vi volite i želite od hleba. Meni se najviše dopalo meko pšenično brašno al ono „hlebno“, malo krupnije granulacije. Takav me hleb najviše podseća na onaj iz seljačke furune, u stvari takvog zamišljam da je bio nekada. Mada ništa više ne može da bude kao nekada ipak je lepo kad mu se bar malo približimo. A miris i tekstura ovog mog domaćeg hleba su prilično dobra aproksimacija. Proverite!

Mogu vam se dopasti i ovi recepti za prave domaće hlebove:

Moj-domaci-hleb-8

Priprema testa

Sastojci:

20 g svežeg kvasca (ili 5 g suvog)
1 kašika šećera
2 ravne kašičice soli
4.5 dl mlake vode
550 g brašna T-500
NAPOMENA: Meni se najviše dopada ovo tzv. „hlebno“ brašno, a može se praviti i od T-400 (finije mleveno). Možete i deo zameniti nekim integralnim (do 250 g, preko toga ne garantujem za konzistenciju).

Priprema: 

Testo:

 1. Kvasac rastvorite u 1.5 dl mlake vode uz dodatak po jedne kašike šećere i brašna. Ostavite da nadođe.
 2. U činiju prosejte brašno, dodajte so i nadošao kvasac, pa nalijte ostatkom mlake vode.
 3. Špatulom ili vrajačom izmešajte tek toliko da ne ostane suvih delova i da se svo brašno prekrije vodom.
  SAVET PLUS: Nemojte lupati niti mešati toliko da razbijete grudvice u želji da testo bude glatko. To nije potrebno ni poželjnou ovom postupku.
 4. Prekrijte posudu najlonom, umotajte u veći peškir il neko ćebence i osatvite tako jedan sat.
 5. Špatulom za mešenje odvojte naraslu masu od zidova posude, lagano je preklapajte ka sredinii tako prođite jednom ceo krug.
 6. Prekrijte ponovo najlonom, umotajte i ostavite da stoji još jedno pola sata do sat.
Moj-domaci-hleb-9

Priprema hleba

Oblikovanje hleba i pečenje:

 1. Rernu zagrejte na 250 ºC. Stavite u nju praznu tučanu/gusanu šerpu.
  SAVET: Ako je nemate nabavite je obavezno jer je nezamenljiva u kuhinji, a do tad se poslužite vatrostalnom činijom sa poklopcem.
 2. Radnu površinu pospite sa dosta brašna, onako da se zabeli u tanjem sloju.
 3. Pospite od gore i naraslu masu žitkog testa, a posipajte obilno i ruke.
 4. Istresite testo na podlogu, špatulom ponovo preklapajte od krajeva ka sredini i u krug, te tako oblikovano testo prebacite na papir za pečenje ( prethodno isečen na dimenzije šerpe).
 5. Izvadite zagrejanu šerpu, spustite u nju testo zajedno sa papirom, poklopite vrućim poklopcem, pa pecite 35 – 40 min.
 6. Pečen hleb istresite na rešetku da se ohladi.
  NAPOMENA: Ako želite hrskavu koricu ne pokrivajte ga krpom!

 

Moj-domaci-hleb-1

Moj-domaci-hleb-2

Moj-domaci-hleb-3

Moj-domaci-hleb-6

Moj-domaci-hleb-4

Moj-domaci-hleb-7

Označeno sa: