Integralni-kvasni-hleb-4

Integralni kvasni hleb

Napravila sam ga lako, al pomučih se da ga pravilno nazovem jer nije s kvascem, al nije ni  sasvim „beskvasni“ jer  se pravi od „ukvasa“. Na nemačkom Sauerteig je starter koji se nekada koristio za sva testa umešena „ukiselo“ odakle i sam naziv „kiselo testo“. Recepata ima veoma mnogo, a ovaj mi se najviše dopao jer je najjprostiji. Opredelila sam se za raž jer volim ukus rustičnog hleba, al preporučujem da ga mešate sa običnim belim brašnom ako želite da više naraste i manje kisi. A i ako želite da ga deca pojedu, naravno.

Ova verzija je baš za one koji bi što zdraviji hleb (vele da kvasac nije zdrav, al im ne verujem sasvim), a i za one koji paze na liniju i ne bi da se prejedu. Sve u svemu, probajte i prosudite sami.

 

 

Integralni-kvasni-hleb-5

Priprema startera

 

Sastojci:

Za starter:

100 g integralnog ražanog brašna ( il od dr.žitarice po izboru)
100 g vode

 

Integralni-kvasni-hleb-6

Postupak mešenja I deo

 

Za hleb:

100 g startera
2.5 dl tople vode
150 g ražanog integralnog brašna
75 g speltinog (pirovog) integralnog brašna
50 g belog pšeničnog brašna ( t-400 il t-500)
1/2 kašičice soli

 

Integralni-kvasni-hleb-7

Postupak mešenja II deo

 

Priprema:

Starter:

 1. Uzmite čistu staklenu teglu. Stavite u nju 25 g integralnog brašna i 25 g vode, pa promešajte. Poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi.
 2. Sutradan dodajte još po 25 g brašna i vode, sve promešajte i odložite na isto mesto.
 3. Trećeg dana ponovite isti postupak.
 4. Četvrtog dana možete početi da koristite starter ukoliko je smesa homogena i miriše na kiselo. Dodajte još 25 g brašna i 25 g vode i ostavite tako do uveče.
 5. Odvojite 100 g smese, a ostatak ostavite u frižider do sledeće upotrebe. Tad ga opet ujutro izvadite iz frižidera, pa „oživite“ dodavanjem brašna i vode, te uveče njim zamesite novi hleb.

 

Integralni-kvasni-hleb-8

Pre i nakon pečenja

Hleb:

 1. U odgovarajuću posudu stavite starter, dodajte toplu vodu, pa promešajte da se starter rastvori.
 2. Dodajte potom ražano, pa speltino i na kraju obično brašno, te umesite testo.
  NAPOMENA: Ne morate uopšte da koristite navedene vrste brašna nego eksperimentišite po svom nahođenju.
  SAVET: Testo umesite varjačom, dodajte brašno da dobijete masu gustine kuvane palente, a zatim postepeno dodajte preostalu količinu i mesite lagano tek toliko da se odvoji od posude. Ne sme biti pretvrdo umešeno!
 3. Pokrijte posudu najlonom, a možete je dodatno umotati u neko ćebence il peškir i tako ostavite preko noći.
 4. Ujutro odmotajte, pa lopaticom za mešenje premesite i oblikujte željenu formu. Možete je od gore zarezati ako želite da površina ima neku šaru.
 5. Prebacite jufku u vatrostalnu posudu s poklopcem, ostavite je tako dok se rerna ne ugreje do 200 ºC, a potom pecite oko 35 min. Pred kraj otklopite i zapecite.
  SAVET PLUS: I ovaj hleb možete peći u tučanoj šerpi (kao u receptu ovde) il u keramičnoj činiji. Poklopac je bitan jer se na taj način zadržava vlaga koju testo ispušta prilikom pečenja i imitiraju uslovi velikih namenskih peći.
 6. Pečen hleb prebacite na rešetku da se ohladi, pa poslužite.

 

Integralni-kvasni-hleb-2

 

Integralni-kvasni-hleb-1

Označeno sa: