Koleslav-salata-2

Koleslav (Coleslaw) salata

Koleslav (Coleslaw, kolslou zapravo, al mi se nekako više dopada ovako kako je prozvah) salata je veoma popularna u zapadnom svetu, naročito preko okeana, dok je kod nas skoro pa nepoznata. Za našim trpezama služi se salata od rendanog kupusa i šargarepe, ali prelivena uobičajenim mešavinom sirća, ulja i soli dok se ova američka verzija odlikuje baš tim specifičnim dresingom zbog kojeg je nešto drugačijeg ukusa i teksture. Naročito se dobro slaže uz pečenja, kao što je na primer pačetina, koju najbolje na svetu sprema moja mama.

Pre no što se izjasnite kao poštovalac naše tradicionalne kuhinje dajte joj ipak šansu i isprobajte ovaj il neki drugi recept s neta, ima ih baš dosta, pa eksperimentišite slobodno..

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za ukusne salate:

Koleslav-salata-3

Priprema dresinga

Sastojci:

400-500 g kupusa
2-3 srednje šargarepe/mrkve

Za preliv:

115 g (pola šolje) majoneza
2 kašičice jabukovog sirćeta
1 kašičica limunovog soka
2 kašičice šećera
1 vrhom puna kašićica soli
Ml.biber po ukusu
NAPOMENA: Vrstu i količinu sastojaka za dresing prilagodite svom nepcu. Ovo je moj predlog samo, a vi možete da koristite i samo jabukovo ili drugo sirće ili samo sok od limuna, možete da smanjite količinu šećera i soli, kao što sam recimo ja izostavila biber.

Koleslav-salata-4

Rendanje povrća i prelivanje

Priprema:

  1. U odgovarajučoj posudi pomešajte majonez, so, šećer, jabukovo siće, limunov sok i mleveni biber, pa pripremljeni dresing ostavite u frižideru jedan sat.
    SAVET: Možete ga pripremiti i ranije, kao što možete i da neupotrebljenu količinu sačuvate nekoliko dana u dobro zatvorenoj staklenoj posudi u frižideru.
  2. Kupus očistite od spoljnih listova i korena, a šargarepu oljuštite, te ih krupno narendajte.
    NAPOMENA: Ako živite u području gde je ova salata uobičajen deo jelovnika vrlo je verovatno da ćete moći da kupite i već gotovu mešavinu pripremljenog povrća.
  3. Postepeno dodajte preliv, mešajte lagano da se prožme, a prestanite s dodavanjem kad budete zadovoljni ukusom i izgledom salate. Rashladite je po želji i služite odmah.
    SAVET: Meni se učinilo da je polovina smese sasvim dovoljna, a vi ćete proceniti sami koji vam se udeo dopada.

 

Koleslav-salata-1