Šopska salata

Podsetila bih vas na salatu koju ste sigurno već negde jeli, verovatno je i sami spremate na neki svoj način, al evo i mog da vam se nađe. Šopska salata je definitivno osobenost kuhinje jugoistočnog dela Balkana i dok je mi znamo kao specijalitet južne Srbije,  mnogi u svetu je znaju kao bugarsku. No, obzirom da je u pitanju isto podneblje i susedni narodi koji su se kroz istoriju mešali poreklo jela i ne možemo precizno da utvrdimo.

A i ne trebamo, važnije je da je ne zaboravimo, te da i svoju decu naviknemo na njen osvežavajući ukus. U tome  ja još uvek ne uspevam u potpunosti jer dok jedno dete ne voli paradajz, a drugo papriku, ni jedno od njih ne voli kad se više stvari pomeša i to još sa sirom. Al mi malo stariji baš uživamo, pa i vi izvolte.. 🙂

PREPORUKE: Ako već niste obavezno napravite i

Sopska-salata-1

Sastojci:

1 krastavac
2 paprike
2 paradajza
1 kašičica maslinovog ulja (il drugog već po navici)
So po ukusu
Peršunov list
50 -100 g belog sira u krišci

NAPOMENE:

  • Sir treba da je tvrđi i stariji, da može da se izmrvi il narenda. Kozji, ovčiji, kravlji il mešavina navedenih vrsta zavisiće od vaših preferencija, a može da posluži i feta.
  • Po nekim receptima se stavlja i glavica crnog luka il veza mladog, a neki to vole ljuto te stave i ljutu papričicu, pa ako želite isprobajte i te mogućnosti.
  • I još da napomenem da možete da je zakiselite ako tako više volite.

Priprema:

  1. Povrće operite, pa paprike iseckajte na tračice, paradajz na kockice, a krastavac prvo po dužini na četiri dela, a potom poprečno na komadiće.
    SAVET: Ako inače ne ljuštite krastavce ne morate ni ovom prilikom, moj izbor je vazda bio bez kore.
  2. Stavite tako obrađeno povrće u odgovarajuću činiju, dodajte seckano lišće peršuna, prelijte sve kašičicom maslinovog ili dr.ulja, pa izmešajte da se sve lepo rasporedi i prožme.
  3. Od gore izmrvite il narendajte sir, rashladite, te poslužite.
    NAPOMENA: Sir možete i da izmešate sa ostalim sastojcima ako vam se tako više dopada.

 

Sopska-salata-2

Sopska-salata-3

Sopska-salata-4

Sopska-salata-7

Sopska-salata-6