Kombuha čaj

Kombuha čaj pijem već godinama, po čašu svakog jutra i mnogo mi prija. Da li osim uživanja u blago kiselkasto-slatkastom ukusu  ovog lagano penušavog hladnog napitka imam i koristi nisam proveravala nit bih znala kako. Postoje tvrdnje da je blagotvoran i čak lekovit. Vele da su ga još nekoliko vekova pre nove ere pili mongolsli ratnici, te da su zahvaljujući ovom čudotvornom napitku dugo mogli da opstaju u sedlu puni energije i zdravi.

Brojni izvori tvrde da kombuha čaj poboljšava imunitet i probavu (što je usko povezano), podstiče rad jetre i bubrega i samim tim i  detoksikaciju oragnizma, smanjuje bolove u zglobovima, podstiče rast kose i potpomaže proces gubljenja kilograma. Zvuči čarobno, zar ne?

Šta je kombuha ili „čajna gljiva“?

Kombuha nije „gljiva“ mada se tako i zove, a i izgleda. Kombuha je u stvari simbioza bakterija i kvasaca, koji prerađujući šećer stvaraju brojne korisne sastojke poput B vitamina i brojnih organskih kiselina, enzima i probiotskih kultura. Ne bih dalje navodila detalje jer ne mogu da tvrdim da je sve što se o njoj piše tačno, al vi slobodno proguglajte ako vas zanima.

U nastavku ću vam opisati način na koji  pravim ovaj meni dragocen napitak, a vi procenite da li ćete u svoj život da pustite „čajnu gljivu“, kako je još zovu, da vas okrepi i da vam čak unapredi zdravstveno stanje.

Kombuha-4

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za osvežavajuće napitke:

Sastojci:

1 l vode
2 kašičice crnog ili zelenog čaja
1 kesica čaja od nane/mente (opc.)
100 g šećera
SAVET: Nema potrebe da stavlajte neku zdraviju verziju šećera jer je saharoza hrana za gljivice i one su veoma zadovoljne industrijski čistom varijantom. ;_) Ono što bude zdravo u kombuhi jesu produkti metabolizma ovih organizama, te to što je šećer bio smeđ il trščani ne menja bitno suštinu.
1 dl startera (kombuhe iz prethodne ture)
Kombuha „gljiva“ (ukoliko je imate)

Kombuha-5

Priprema čaja

Priprema:

Ako imate starter i „gljivu“:

 1. Zagrevajte 1 l vode, pa kad proključa sklonite sud sa vatre,
 2. Umešajte dve kašičice čaja i ako želite kesicu čaja od nane (meni poboljšava ukus, ne morate), pa poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta.
 3. U odgovarjuću staklenu teglu odmerite 100 g šećera.
 4. Čaj procedite kroz cediljku i levak u teglu. Promešajte da se šećer rastvori, te ostavite da se tečnost sasvim ohladi.
  SAVET PLUS: Nemojte kombuhu stavljati u vrelu tečnost niti koristiti metalni pribor! 
 5. U hladan čaj dodajte starter i „gljivu“ ukoliko imate.
Kombuha-6

Odvajanje „gljive“ i startera i ceđenje kombuha napitka

Ako nemate ništa i krećete od nule:

 1. Skuvajte čaj po uputstvu iznad, pa ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
 2. Ako nađete u trgovini kupovni napitak (bude u prodavnicama zdrave hrane i u Merkatoru) dodajte 1 dl, a ako ne samo se strpite. Sloj kombuhe će se stvarati na površini čaja svakako, samo sporije.
  SAVET: Kad kombuha dovoljno naraste i počnu slojevi da se jasno razlikuju možete ih razdvojiti, pa ili pokloniti nekome il povećati proizvodnju napitka za svoje potrebe, a možete ih i baciti. Previše debela kombuha brzo će fermentisati čaj i veća je verovatnoća da će biti neprijatno kiseo.
  SAVET PLUS:  Ako želite i to čajno „sirće“ možete da koristite, ja nisam.
Kombuha-7

Nakon hlađenja čaja -dodavanje šećera, startera i „gljive“

Završni postupak:

 1. Pokrijte teglu propusnom gazom (da ne upadaju mušice leti), pa je sklonite u hlad oko nedelju dana.
 2. Odvojite formiran sloj „gljive“ i prebacite ga u plastičnu il staklenu posudu, dodajte 1 dl tečnosti, budućeg stratera, pa prekrijte gazom.
 3. Ostatak procedite kroz cedilku i levak u čistu flašu, te odložite u frižider.
 4. Konzumirajte čašu dnevno il kako god da vam prija.
  NAPOMENA: Pravim duplu meru, a pijem po čašu svakog jutra, pa taman kad popijem jednu dozu dođe vreme da procedim sledeću. Moji ukućani ne piju, Vi nađite svoju meru i uživajte!

Kombuha-3

Kombuha-2