Najbolji-ledeni-caj-2

Najbolji ledeni čaj (Cold Brewed Ice Tea)

Tajna pripravljanja najboljeg ledenog čaja leži u jednostavnom mada neuobičajenom postupku. Umesto da se listići čaja preliju vrelom prokuvanom vodom kako smo navikli koristi se hladna voda, a vreme potapanja produži na više sati. Ceo proces laganog i nežnog rastvaranja odvija se u frižideru. Na ovaj način ne rastvaraju se tanini koji čaju daju gorčinu, te je ovakav ledeni čaj manje gorak, blag i po malo sladak. Čak i bez dodatih kockica leda Cold Brewed Iced Tea je već ledeno hladan i prijatno rashlađuje.

Ledeni čaj pripremljen hladnim putem, a od zelenog ili crnog čaja, sadrži duplo manju količinu kofeina nego onaj spremljen tradicionalnom vrelom metodom, al ipak dovoljno da vas svojim stimulativnim dejstvom i podigne. Pijte ga lagano u manjim gutljajima i iskusite pravo ultimativno osveženje!

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za osvežavajuće napitke:

Sastojci:

3 kašičice zelenog il crnog čaja
NAPOMENA: Bilo koji drugi čaj koji volite biće takođe dobar, a nani, koprivi i dr.biljnim mešavinama će trebati i manje od 12 h da se adekvatno rastvore i za razliku od zelenog i crnog ne sadrže kofein.
SAVET: Mogu se koristiti i kesice filter čaja, al je rinfuzni ipak kvalitetniji.
2 šolje hladne vode (oko 5 dl)
SAVET: Upotrebite filtriranu il flaširanu vodu mada i „česmuša“ može da prođe.
Kockice leda za služenje po želji

Priprema:

 1. U odgovarajuću staklenu teglu stavite listiće čaja.
 2. Prelijete ih hladnom vodom.
 3. Poklopite i odložite u frižider.
 4. Nakon najmanje 12h a optimalno 24h izvadite i procedite.
  SAVET: Proceđeni ledeni čaj može stajati do 4 dana u frižideru.
 5. Dodajte kockice leda po želji i uživajte!
  SAVET PLUS: Ledeni čaj spremljen na hladno nema potrebe da zaslađujete, al ako baš želite predlažem med, javorov sirup i druge zaslađivače u vidu sirupa.
  NAPOMENA: Na fotografijama se nalazi rezultat pripreme jedne mere ledenog crnog (tamniji) i jedne mere zelenog (svetliji) čaja.

Najbolji-ledeni-caj-1

Najbolji-ledeni-caj-5

Najbolji-ledeni-caj-4

Najbolji-ledeni-caj-3