Liker-od-visanja-1

Liker od višanja

Liker od višanja je šteta ne napraviti kod kuće jer je domaći mnogo boljeg ukusa od industrijskih proizvoda, a proces pripreme je krajnje jednostavan. Postoji više recepata, neki od njih ne uključuju alkohol na početku nego se on stvara hemijskom reakcijom, a po nekima se koristi crno vino. Recept sa rakijom mi je najviše obećavao, a volim i čiste matematičke odnose među sastojcima kakvi su ovde ( 500:500:500). I nisam se pokajala, te i vama preporučujem da probate.

NAPOMENA: Liker od višanja na fotografijama pravila sam prošlog leta.

Višnje koje vam preostanu nakon proceđivanja možete da očistite od koštica, pa iskoristite da napravite i

Liker-od-visanja-4

Slaganje višanja i šećera

Sastojci:

500 g višanja
500 g šećera
500 ml (0.5 l) rakije
NAPOMENA: Rakija bi trebala da je što neutralnija i po mogućnosti domaća, al koristite ono što vam je dostupno, naravno.
3-4 štapića cimeta (opc.)

 Liker-od-visanja-5

Završni postupak

Priprema:

 1. Višnje operite i ocedite.
  NAPOMENA: Nemojte ih cepati, koštice daju dodatnu aromu.
 2. U čistu staklenu teglu ređajte sloj višanja, prekrijte ih šećerom, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sav pripremljeni materijal.
 3. Od gore možete da stavite i nekoliko štapića cimeta ako volite tu notu.
 4. Nalijte rakijom, pa povežite celofanom i gumicom.
  SAVET: Možete otvor tegle prekriti i tanjirićem.
 5. Teglu postavite na osunčano mesto na terasi il u dvorištu i ostavite tako čedrdesetak dana. Prvih nedelju dana promešajte sadržaj jednom na dan, a kasnije kad se šećer rastopi ne morate više mešati.
  NAPOMENA: Ako je vreme toplo i ima puno sunčanih dana liker će biti gotov i ranije, a ako je leto kišno i svežije trebaće mu koji dan više, al 40 dana je okvirna procena trajanja procesa.
 6. Po isteku vremena pocedite liker u odgovarajuću flašu, višnje možete da upotrebite za kolače, a po neku možete da vratite u flašu i poslužite u čašama s likerom.

 

Liker-od-visanja-2

 

Liker-od-visanja-3

 

Označeno sa: