Limun macaronsi

Od malena obožavam žutu boju, te nije čudno što su me oduševili  ovi predivni lemon macarons i što sam ih poželela napraviti. Recept, u suštini standardni francuski postupak pripreme sa ponešto izmenjenim sastojcima, sam malo prilagodila našim uslovima ( uglavnom ne koristimo i teže nabavljamo cream of tartar npr.). Umesto buterkrema opredelila sam se da ih nafilujem homemade kremom od limuna koju sam imala u frižideru i mogu vam reći da su tako skoro pa osvežavajući.☺

 

Priprema badem brašna

 

Sastojci:

Za macaronse:

70 g belanaca ( od dva veća jajeta)
50 g šećera
1 kašičica soka od limuna
Par kapi arome limuna
Prstohvat soli
100 g blanširanih badema
100 g šećera u prahu
Žuta boja (u prahu ili gel)

Za filovanje:

Lemon curd ili krema od limuna

Priprema šama

Priprema:

1. Belanca treba da odvojite od žumanaca prethodnog dana i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi.
2. Blanširane bademe usitnite sa par kašika šećera u prahu prvo u secku, a potom i u mlinu za kafu. Prosejte, pa krupnije ostatke pomešajte opet sa par kašika šećera u prahu i ponovo sameljite. Postupak ponavljajte dok ne dobijte fino bademovo brašno, pa mu dodajte preostali prah šećer i  promešajte. Ako koristite boju u prahu dodajte i nju.
NAPOMENA: Na fotografijama priprreme se vidi koliko je na kraju ostalo krupnih čestica koje možemo tolerisati.
3. Belanca ulupajte s malo soli u šam mekih vrhova, pa u dva navrata sipajte šećer i mutite dok se ne rastvori. Dodajte kašičicu soka od limuna i par kapi arome po želji, te još kratko izmiksajte. Ako koristite boju u gelu sad je dodajte.

 

Makaronizacija

4. Polovinu dobijenog šama sipajte u sud sa bademovim brašnom, pa ga špatulom spojite sa njim. Dodajte preostali šam, te i njega sjedinite mešanjem. To je tzv.proces makaronizacije kojim se istiskuje vazduh iz smese i dobija se masa koja pada sa špatule kao lava.
5. Napunite njome dresir džak i okruglim nastavkom na podlogu istiskujte gomilice promera oko 3-3.5 cm. Tresnite plehom o sto da izbacite preostali vazduh, pa ih ostavite da se suše do se ne obrazuje  pokožica.
6. Pecite u rerni zagrejanoj na 150 ° C oko 12-15 min. Nakon par minuta otvorite vrata da izađe višak pare, a posle sedmog minuta bi trebao da se formira prsten. Macaronsi su pečeni kad ih dodirnete prstom od gore a „kapica im ne pleše oko stopala“ da budemo poetični.☺

Nakon pečenja

7. Svucite podlogu sa pleha i ostavite macaronse da se ohlade, pa ih tek tad odvojite od nje.
8. Spajajte po dva  kremom od limuna i čuvajte do konzumacije u zatvorenoj posudi na hladnom mestu.
NAPOMENA: Macaronsi nafilovani lemon curdom brzo omeknu i ne mogu da stoje duže od par dana , pa ako želite da vam budu trajniji koristite ganaš krem.