Mlecni-sladoled-02

Mlečni sladoled

Verovatno ste već bili u prilici da pravite mlečni sladoled po ovom principu, al evo za one koji nemaju ovakav recept napisaću verziju koju sam ja probala još pre desetak godina. Interesantna je činjenica da mleko u koje se doda limunska kiselina ne mrzne potpuno nego ostaje u nekom poluzaleđenom ni čvrstom ni tečnom stanju što spojeno sa umućenim šlagom obezbeđuje kremastu konzistenciju bez kristalića leda.
Sladoled pripremljen na ovaj način je osvežavajuć i lagan, a meni lično više paše uz voćne arome nego one naazovimo ih klasične tipa vanile i čokolade, a vi il već imate il ćete pronaći svoje favorite.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za domaći sladoled:

Priprema mleka pre zamrzavanja

Sastojci:

6.5 dl mleka
200 g šećera
2-3 g limuntusa (limunske kiseline)
80 g šlaga u prahu*
* Nisam probala sa slatkom pavlakom, al pretpostavljam da bi mogla da posluži kao zamena.
Arome po ukusu

Šlag i zaleđeno mleko – postupak spajanja

Priprema:

1. Zagrejte 5 dl  mleka do ključanja, sklonite sud sa vatre, dodajte šećer, pa mešajte dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom umešajte limuntus, sipajte u odgovarajuću plastičnu posudu i zamrznite.
2. Šlag u prahu umutite sa preostalim hladnim mlekom.
3. Kašikom uzimajte zamrznuto mleko i dodajte u šlag, te miksajte da se sjedini. Postupak ponavljajte dok ne potrošite svo mleko.
NAPOMENA: Zbog dodatog limuntusa mleko će se iako u zaleđenom stanju moći odvajati kašikom bez problema.
4. Podelite pripremljenu smesu na onoliko delova koliko različitih ukusa planirate, pa u svaki umešajte aromu po želji.

Dodatak aroma, pre i nakon zamrzavanja

NAPOMENA: Ovog puta sam stavila tečni ekstrakt mente, narandže, maline i limuna jer mi se nekako najbolje slažu uz blago kiselkastu osnovnu notu mase. Ranije sam koristila i usitnjeno voće al  ono razvodni smesu i pojave se kristalići leda.
Naravno Vi možete kombinovati sve prema svojim afinitetima.

Mlecni-sladoled-01