Nugat macaronsi

Macaronsi su izazov, njihova priprema iziskuje pažljivo praćenje tačno određenih mera i redosleda koraka, a nagrada je famozni prsten i osećaj da ste uspeli tamo gde mnogi nisu.
Recepata ima priličan broj, a ovaj pred vama mi je dala draga prijateljica Alexandra Bella Aresvik.
Za razliku od drugih u ovom se težina belanaca ne meri, a dodaje se i kakao te  su smeđi i ne mogu se značajnije obojiti. U originalu se prave od blanširanih badema, a ja sam ovog puta koristila lešnike i dobila prave nugat macaronse.

 

Nugat-macaronsi-priprema-3

Kao dekoracija na torti – I verzija

 

Sastojci:

Za macaronse:

3 belanca
prstohvat soli
125 g kristal šećera
125 g pečenih lešnika
125 g šećera u prahu
25 g kakaoa

Za fil:

1/2 dl slatke pavlake
100 g čokolade „noisette“

 

Nugat-macaronsi-priprema-1

Priprema smese i makaronizacija

 

Priprema:

Prethodnog dana razdvojte belanca od žumanaca.Belanca trebaju biti izvađena iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.

Fil:

1. Zagrejte slatku pavlaku , pa prelijte kockice čokolade.Sačekajte malo , a potom promešajte da se čokolada rastopi i sjedini.Ostavite na sobnoj temperaturi da se stegne u krem.

Macaronsi:

1. Pečene lešnike usitnite u secku, te ih pomešajte sa šećerom u prahu.Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje.Na kraju umešajte kakao.
2. U činiju stavite belanca i prstohvat soli te ih mutite mikserom u šam.Dodajte polovinu od pripemljenih 125 g kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje.
3. Polovinu mešavine mlevenih lešnika, kakaoa i šećera u prahu sipajte u sud sa belancima.Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.
4. Uspite ostatak mešavine i ponovite mešanje tzv. „makronizaciju“.Trebalo bi da vam masa klizi  u mlazu kao lava kad odignete špatulu.
5. Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo  na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje .Nastavak ne pomerajte nego istiskujte u mestu dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine.
6. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.
7. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min.).Proverite prstom da se ne lepi.

 

Nugat-macaronsi-priprema-2

Pre i nakon pečenja – I verzija

8. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu dva puta na kratko da izađe višak vlage.Nakon 7-8 min. bi se trebao formirati prsten na dnu i tad se slobodno radujte uspehu.Na kraju proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate „kapicu“ i ako „pleše“ ostaviten macaronse još koji  minut u rerni.

9. Pečene izvadite i odmah skinite sa pleha da se hlade .Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
10. Spajajte po dva ganaša kremom i ostavite ih zatvorene u kutiji 24 h da se prožmu pa uživajte u ukusu.Zaslužili ste!

 

Pre i nakon pečenja

Macaronsi su sami po sebi lepi i dodatno će ulepšati i druge poslastice kao što su dekorisali Ferero tortu na slici ispod.