Pitice sa sirom

Nisu retke  polemike o tome da li uopšte postoji burek sa sirom, al se svi ipak slažu po pitanju egzistencije istoimene pite. I mada se mnogi kunu u neprevaziđenost domaćih kora koje su još naše bake razvlačile preko astala i premda ne mogu to da poreknem ipak se još na pijacama od zanatlija i manjih proizvođača mogu kupiti i gotove koje mogu da im pariraju kvalitetom.

A ako imate dobar recept za pitice sa sirom niko neće ni da primeti razliku. Pod uslovom da baš ne cepidlači naravno. Proverite ovo prateći upravo jedan odličan , koji u originalu možete naći na sajtu Minjina kuhinjica, a uz moje izmene u nastavku koji sledi.

Formiranje pitica

Sastojci:

500 g debljih kora za pitu

Za premazivanje:

1/2 dl ulja
1 dl kisele vode

Za nadev:

300 g sira

Za preliv:

3 jaja
2 dl jogurta
100 g kajmaka
2-3 kašike masti*
*Ako ne koristite svinjsku mast zamenite je 1 dl ulja.
1 kašičica soli

Priprema preliva i prelivanje

Priprema:

1. Uzmite jednu koru, poprskajte jednu polovinu uljem i kiselom vodom, pa preklopite drugom polovinom i nju takođe poškropite.
2. Premažite punom kašikom sira, a zatim urolajte dužom stranom. Presecite rolat poprečno na pola i ređajte u pripremljenu pravougaonu tepsiju ( podmazanu ili postavljenu papirom za pečenje, po navici).
3. Postupak pripreme ponovite sa preostalim korama i formiranim rolatićima popunite tepsiju.
4. Umutite jaja sa solju, dodajte jogurt, kajmak, rastopljenu mast (ili ulje) , te sve lepo sjedinite.
5. Pripremljenom smesom prelijte pitice, pa stavite u rernu i uključite je na 200 °C.

Nakon pečenja

NAPOMENA: Pita se stavlja u HLADNU rernu i taman dok se ona ugreje kore će upiti preliv. Ako želite da radite na uobičajen način ostavite je prvo pola sata da odstoji, a potom stavite u već zagrejanu rernu.
6. Nakon 35-40 minuta izvadite pečene pitice iz rerne, prohladite malo i služite uz jogurt il kako već volite.