Pistaći macarons

Nakon kraće pauze tokom koje nisam postavljala recepte, odlučih se da prvi post na mojoj novoj web adresi budu a šta drugo nego omiljeni mi macaronsi. I mada već i vrapci na grani znaju da volim da se hvalim kako ih samo još od prašine nisam pravila ovog puta su mi izbor bili pistaći. Ovi orašasti plodovi specifičnog ukusa nisu dovoljno eksploatisani u poslasticama našeg podneblja uprkos činjenici da su deo nasleđa i poslastičarske tradicije i Turaka i Nemaca, osvajača ovih prostora u prošlosti.

Obzirom da se sad mnogo lakše nalaze nego pre samo par godina možemo ih i mi koristiti kako u pripremi baklava i Mocart kuglica tako evo i macaronsa za koje recept sledi, a koji sam bila našla ovde.

Malo sam možda preterala u fazonu „zeleno, volim te, zeleno“, pa ću sledeći put da ublažim tonove il čak da ih ostavim natural, a vi možete naravno po svom ukusu. Pa, izvolte..

 

Priprema praškaste smese

 

Sastojci:

Za macaronse:

100 g belanaca ( od otpr. 3 jaja, al IZMERITE)
50 g šećera
50 g neslanih oljuštenih pistaća
50 g blanširanih badema
200 g šećera u prahu
Zelena boja u prahu ili gel*
* Boju u prahu dodajete praškastim sastojcima, a gel stavlajte u šam ( ili-ili).

 

Priprema šama

 

Za fil:

100 g bele čokolade
1.5 dl slatke pavlake
Zelena boja ( po želji)

 

Makaronizacija

 

Priprema:

Prethodnog dana razvojte belanca od žumanaca. Belanca trebaju biti izvađena iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.
1. Pistaće i blanširane bademe  usitnite u secku, te ih usitnjene pomešajte sa šećerom u prahu. Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje. Umešajte boju u prahu.
2. U činiju stavite belanca i vrlo malo soli te ih mutite mikserom u šam. Dodajte polovinu  kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje. Kad odignete metlice miksera umućeni šam treba da ima „meke vrhove“.
3. Polovinu mešavine samlevenih pistaća,  badema i  šećera u prahu sipajte u sud sa belancima. Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.
4. Uspite ostatak mešavine i ponovite mešanje tzv. „makaronizaciju“. Trebalo bi da vam izmešana masa klizi u mlazu kao lava kad odignete špatulu.
5. Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo  na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje. Nastavak ne pomerajte nego istiskujte u mestu dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine, a onda ga podignite.

 

Istiskivanje mase, sušenje, pre i nakon pečenja

 

6. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.
7. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min. u zavisnosti od vlažnosti vazduha). Pritisnite jedan lagano prstom i ako se ne lepi spremni su.
8. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu jednom do dva puta na kratko da izađe višak vlage. Nakon 7-8 min. stvoriće se karakterističan „prsten“ pri dnu svakog. Posle 12 minuta proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate „kapicu“ i ako ona  „pleše“ ostavite macaronse još koji  minut u rerni.

 

Postupak filovanja

 

9. Pečene izvadite i odmah svucite sa pleha da se hlade. Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
10. Spajajte po dva umućenim belim ganaš kremom * i ostavite ih zatvorene u kutiji na hladnom, a potom ponosno uživajte!

* Krem se priprema tako što se 0.5 dl slatke pavlake zagreje i nome preliju kockice bele čokolade, pomeša se da se lepo sjedini u homogenu smesu, a potom ohlađeno izmiksa. Doda se gel boja i preostala hladna pavlaka, te sve ponovo izmiksa.