Sne-nokle-3

Šne nokle

Šne nokle il u originalu Schneenockerln (mislim na austrijsku verziju) su svojevrsni gastronomski vrrmeplov jer  jednim zalogajem umeju da me vrate nekoliko decenija u prošlost. U vojvođansko selo, u kuhinju moje mame Rože Šećerov, za astal sa činijicom punom „ptičjeg mleka“. Sećam se koliko sam bila zbunjena pred nazivom poslastice, kako to da ptice imaju mleko pitala bih, na šta se moja mama samo smejala, uvek iznova zabavljena mojom naivnošću.

Tek sam kasnije saznala da zapravo niko nikad nije pomuzao pticu nego je moja mati samo doslovno prevela s mađarskog „madár tej“, ime po kom je i njoj ovaj stari desert pravila još njena baka Erzsébet Gurbity. I tako, da ne komplikujem priču još i engleskim i francuskim imenima za istu deliciju, prelazim odmah na recept, sasvim običan, a meni posebno drag. I mada je priprema krajnje jednostavna obratite pažnju na napomene i savete koji će vas poštedeti svakog mogućeg neuspeha..

 

 

Sne-nokle-7

Priprema nokli

 

 

Sastojci:

5  jaja
1 l mleka
10 kašika šećera
2 vanilin šećera
1-3 kašike oštrog brašna ( zavisi da l više volite ređi ili gušći krem)

 

Sne-nokle-8

Priprema kreme i prelivanje

 

Priprema:

 1. Ulupajte belanca u šam, pa dodajte kašiku šećera i ponovo izmiksajte.
 2. Zagrejte 8 dl mleka do ključanja, kašiku po kašiku šama stavljajte u mleko, pa kuvajte desetak sekundi sa obe strane (ne duže!).
  SAVET: Nemojte stavljati previše nokli odjednom kako se ne bi spojile i kako bi ih lakše mogli okrenuti.
  SAVET PLUS: Mleko ne sme jako da vri, tiho strujanje je dovoljno.
 3. Rešetkastom kašikom vadite kuvane nokle u odgovarajući vatrostalni sud il dr.posudu.
  PREDLOG: Možete na dno posude staviti četvrtasti keks, pa preko njega ređati nokle. Keks će upiti višak mleka koji se ocedi iz njih i imaćete i dodatno iznenađenje za decu, koja u principu baš i ne vole kuvana belanca.
 4. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i 2 dl mleka, te sve izmiksajte smanjenom brzinom.
 5. Usud sa preostalim mlekom sipajte smesu sa žumancima, pa mešajte dok se ne zgusne.
  NAPOMENA: U zavisnosti od željene gustine krema dodajte jednu, dve ili tri kašike oštrog brašna. Možete umesto oštrog koristiti i meko brašno, razlika je neznatna. Prašak za puding će takođe ispuniti namenu, al je tek s brašnom krema pravog starinskog šmeka.
 6. Kuvanim kremom prelijte nokle u vatrostalnom sudu, te ih baš lagano preokrenite pazeći da ostanu cele, a krem se fino rasporedi.
 7. Ostavite sud u frižider preko noći da se lepo rashladi, pa služite.

 

 

Sne-nokle-4

 

 

Sne-nokle-5

 

 

Sne-nokle-1