Nero-keks-1

Nero keks

Koliko sam uspela da saznam Nero keks je deo klasičnog repertoara poslastičarnica u Mađarskoj. Nisam još lično proverila taj podatak, al sam isprobala recept koji sam pronašla na mađarskom blogu Citromhab, a koji se uz neznatne modifikacije ponavlja na priličnom broju mađarskih sajtova i napravila ovu homemade verziju.

Tražila sam bila način da potrošim višak žumanaca od pravljenja macaronsa i puslica, te ga preporučujum i vama u te svrhe, a i ako želite samo da uživate u punom ukusu domaćih čajnih kolačića. Filovani pekmezom od kajsija, po mogućnosti domaćim i išarani čokoladom osim što su ukusni prilično su i dekorativni, zar ne?

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za sendvič kekse:

 

Priprema testa

Sastojci:

Za testo:

150 g putera
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
6 žumanaca
Korica od 1/2 limuna
250 g brašna

Za nadev:

Marmelada od kajsija

Za dekoraciju:

30 g čokolade
Par kapi ulja

Istiskivanje smese na podlogu i poravnanje prstom

Priprema:

1. Izmiksajte omekšali puter sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa dodajte rendanu koricu limuna i žumanca i umutite.
2. Na kraju dodajte brašno i sve lepo izradite mikserom.
3. Dobijenom smesom napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istiskujte gomiilice na papirom za pečenje il silikonskom podlogom postavljen pleh. Pravite manje razmake jer će malo testo da se raširi tokom pečenja.

 

Spajanje pečenih keksića marmeladom

 

NAPOMENA: Koristila sam silikonsku podlogu sa iscrtanim kružićima da bi osigurala da svi kolačići budu jednaki, al nije baš preporučljiva za visoke temperature.
SAVET PLUS: Možete prstom poravnati špiceve koji nastaju na vrhu svake gomilice istisnutog testa.
4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C desetak minuta. Izvadite, ostavite da se ohlade, pa odvojte od podloge.
5. Spajajte po dva marmeladom od kajsija, a zatim ih odložite ih u metalnu kutiju s poklopcem da odstoje preko noći i malo omeknu.

 

Dekorisanje otopljenom čokoladom

 

6. Sutradan ih poređajte na tacnu tako da se dodiruju. Rastopljenoj čokoladdi dodajte par kapi ulja i napunite običnu najlon kesu za zamrzivač. Odsecite joj vrh makazama i išarajte keksiće od gore.
Čim se čokolada stegne, navalite! A možete i pre.. 😉

Nero-keks-2