Hajdučki ćevap

Kad bi u 8.novebra prošao tzv. hajdučki rastanak, oni  bi se skrivali po kućama svojih jataka do proleća, bar tako veli narodno predanje. A zima se sigurno da lakše pregurati uz sočan i mirisan zalogaj, te su ih verovatno domaćini hranili ovako nečim finim, a ni malo zahtevnim za pripremu.

Ako i ne planirate u hajduke i ne mislite da je ovo ćevap ( iskreno sam i sama zbunjena) dajte šansu ovom jelu jer je izuzetno ukusno, meso bude meko, a paprika mu da onaj jesenji šmek i jer se veoma jednostavno sprema, a vama ostavlja vreme za neke druge aktivnosti. Ako ne za ćaskanje uz vatru, a onda bar za internet chat il knjigu. Prijatno…

Pripreme mešavine

Sastojci:

500-600 g svinjetine ( il junetine ako ne jedete svinjsko meso)
2-3 glavice crnog luka
2 zelene paprike (mesnate)
3 kašičice mešavine začina ( “vegete” il sl.)
2 kašike ulja
NAPOMENA: Ovog puta sam pravila duplu meru.

Pre i nakon pečenja

Priprema:

1. Meso i luk iseckajte na kockice, a paprike na tračice.
2. U posudu stavite meso, paprike, luk, začin ii ulje, a potom rukom sve lepo promešajte. Poklopite i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi jedan sat.
3. Aluminijumskom folijom obložite dno i strane vatrostalne il metalne tepsije, rasporedite pripremljenu mešavinu mesa i povrća, pa je i prekrijte folijom.
NAPOMENA: Krajeve donjeg i gornjeg dela folije stisnite da se ne otvore tokom pečenja i da soft ne iscuri.
4. Pecite u rerni zagrejanoj na 200° C oko sat i po vremena, a zatim sklonite grnji sloj folije, te zapecite još dvadesetak minuta.
5. Služite uz prilog i salatu po želji.