Ekspres popsi

Popsi su poslednjih godina doživeli ekspanziju na ovim prostorima i gotovo da se ne mogu zamisliti proslave dečijih rođendana (naročito prvog), obeležavanja krštenja, pa čak i svadbene svečanosti bez ovih slatkiša na štapiću.
Veoma su dekorativni, jako ukusni i deca ih prvo pojedu sa tzv. „slatkih stolova“.

Šta su popsi?

Verujem da svi znate o čemu pišem, mnogi od vas su ih i probali, a neki od vas naučili su već i da ih prave. Nije komplikovano, treba samo da sledite nekoliko osnovnih koraka u pripremi i sasvim sigurno ćete  rezultatom oduševiti mališane u svom okruženju (a i one malo starije).
Recept pred vama je najjednostavniji koji poznajem, smesa se pravi od samo tri sastojka za manje od pet minuta. Mogu biti i posni ako se koriste posni sastojci, a po želji im se srazmerno mogu varirati sastojci i svaki put možete dobiti drugačije ukuse.

Mogu vam se dopasti i ovi recepti za slatke dekoracije:

Priprema smese i oblikovanje kuglica

Sastojci:

Za smesu:

300 g mlevenog keksa po želji *
* Uobičajeni tipa Plazma, Petit i sl., ali i dr. koji vam se dopadaju a nisu filovani kao npr. Speculaas itd.
Deo keksa možete zameniti mlevenim orasima, lešnicima ili bademima po ukusu, al ne više od trećine.
180 g nugat krema tipa Eurokrem, Linolada, Nutela i sl. (možete koristiti i samo beli deo i varijante sa narandžom i šta god da volite)
1 dl mleka ili soka po želji ( u obzir dolaze i posna i biljna mleka)

Za glazuru:

300 g čokolade ( crne ili bele)
Ulje po potrebi
Boja za čokoladu ( ili obična jestiva gel boja)

I još:

Štapići ( specijalni za popse ili obični za ražnjiće)
Komad stiropora

Glaziranje

Priprema:

Kuglice:

 1.  U posudu stavite mleveni keks, nugat krem i veći deo mleka ili soka, pa rukom mešajte da se sve lepo sjedini i po potrebi dolivajte po malo preostale tečnosti. Masa treba da je kompaktna, da se ne raspada i ne mrvi, ali ne treba da bude gnjecava.
 2. Ostavite je u frižideru  sat vremena, a potom kašikom za sladoled (il običnom) uzimajte po malo smese i navlaženim rukama oblikujte kuglice. Ako želite da budu jednake velične jedan od načina je da ih vagate kako sam i ja radila.
  NAPOMENA: Od ove mere dobila sam 26 komada težine 22 g.
 3. Oblikovane kuglice stavite još pola sata na hlađenje.

Glaziranje:

 1. U međuvremenu u sudu na pari rastopite čokoladu. Dodajte par kašika ulja – za crnu je dovoljno 1 kašika na 100 g, a za istu količinu bele dodajte malo više jer će nakon dodavanja gel boje (ako nemate specijalne boje za čokoladu) ona malo da se zgusne. Bitno je da čokoladu rastapate polagano i da ulje dodajete postepeno kako biste postigli željenu gustinu preliva – da ne bude ni pregust ni previše redak. Ovo je najosetljiviji deo postupka i nakon par pokušaja steći ćete i rutinu i osećaj za meru. Osim toga različite čokolade se ponašaju drugačije i nekima ulje nije ni potrebno dodavati.
 2. Izvadite kuglice iz frižidera, štapić prvo uronite malo u čokoladu pa ga zabodite u kuglicu. Kad ste ih sve poboli vratite ponovo  na hlađenje. Sad vam već verovatno ovo uopšte ne deluje jednostavno,  al verujte da jeste, samo želim da pojasnim sve korake, te sam verovatno preopširna. U praksi to ide puno brže i lakše, ne brinite.☺
 3. Izvadite ponovo iz frižidera, svaku kuglicu uronite u čokoladu, koja ne sme biti ni prevruća kako ne bi topila smesu, al ni prehladna jer se neće lepo razliti. Zavrtite rukom štapić i ocedite višak čokolade iznad suda , pospite mrvice po čokoladi, a zatim slobodni kraj štapića pobodite u stiropor.
  NAPOMENA: Postoje i varijante obrnutih popsa gde se oni slažu tako da kuglice leže na dnu.
 4. Kad se glazura stegne popsi se mogu služiti.
  SAVET PLUS: Postolja za popse možete poručiti od ljudi koji rade kartonsku ambalažu il ih napravite sami tako što ćete ukrasnim papirom obložiti komad stiropora kao što sam ja uradila ovog puta. I da napomenem da su na fotografijama moji prvi popsi tako da se ništa ne bojte -vi to možete!
Ekspres-popsi-4
Ekspres-popsi-2