Puslice-1

Puslice

Puslice su jednostavne a dekorativne, nude bezbroj varijacija u pogledu finalnog izgleda, a opet su i veliki izazov jer se dešava da nam prosto ne ispadnu onakve kakve bismo želeli. Bivalo je i meni da potamne, da popucaju i izgube formu, da budu žvakaste, al odustala nisam dok nisu bile skoro pa savršene. Cake do kojih sam došla rado delim s vama u nadi da ćete izbeći moje greške. Ipak ne zaboravite da uživate i u pripremi i ne brinite ako iz prve možda ne uspeju jer su ukusne u svakom slučaju.

PREPORUKE:  Osim ovih klasičnih pogledajte i recepte za ..

Priprema mase za puslice

Sastojci:

120 g belanaca ( od 3-4 jaja otpr.)
120g kristal šećera
120g šećera u prahu
1 kašičica sirćeta ili limunovog soka
Prstohvat soli
Par kapi arome vanile (opciono)
Prehrambena boja po želji (gel ili u prahu)
NAPOMENA: Jako je bitan odnos mera belanaca i šećera i dobitna formula glasi: koliko grama belanaca toliko grama kristal šećera i isto toliko grama šećera u prahu. Količinu kiseline menjajte proporcionalno.
DAKLE IZUZETNO JE VAŽNO DA SVE SASTOJKE IZVAGATE!

Priprema pre sušenja

Priprema:

1. Belanca ulupajte u čvrst šam sa prstohvatom soli.
2. Dodajte potom kašiku po kašiku kristal šećera i miksajte neprekidno. Kad se sav šećer rastopi dodajte kašičicu sirćeta ili soka od limuna i još kratko mutite.Po želji možete dodati i par kapi arome vanile.
3. Umešajte špatulom lagano šećer u prahu i sjedinite. Na kraju dodajte prehrambenu boju  po želji.
NAPOMENA: Ako koristite boju u prahu pomešajte je sa prah šećerom i zajedno umešajte.
4. Dno pleha postavite papirom za pečenje. Pričvrstite papir da se ne pomera tako što ćete po malo smese naneti na sva četiri ćoška pleha i lagano pritisnuti da se papir zalepi.
5. Pripremljenu masu stavite u dresir džak (poslastičarsku vreću) sa željenim nastavkom i istiskujte hrpice odgovarajućeg oblika na dovoljno velikom razmaku.
6. Zagejte rernu na 100 °C , pa smanjite na 50 °C i stavite pleh.Sušite tako oko dva sata. Ostavite puslice u isključenoj rerni sa odškrinutim vratima da se sasvim ohlade.

Puslice nakon sušenja

NAPOMENA: Za potpun uspeh trebate znati kako vaša rerna funkcioniše, neke greju jače, a neke slabije. Moja rerna je sa ventilatorom i uključim ga kad sušim puslice na dva nivoa, u tom slučaju je i temperatura od 50 °C odgovarajuća. Ako vam je rerna bez ventilatora il slabija možda bi više odgovarala temperatura od 100 °C. Isprobajte jer samo tako ćete biti sigurni.
7. Ohlađeni kolačići se mogu dugo čuvati u zatvorenim metalnim kutijama za kekse. Njima se veoma lepo mogu dekorisati torte samo pazite da ih stavljate na čokoladnu glazuru, a ako želite da njima ukrasite tortu premazanu šlagom ili prekrivenu dekor masom (fondanom) donji deo puslica premažite otopljenom čokoladom. U protivnom će se brzo rastopiti.

Puslice-4
Puslice-2
Puslice-3
Puslice-5