Puslice-na-stapicu-1

Puslice na štapiću

Puslice su uvek lepe (pod uslovom da nam uspeju naravno), al su puslice na štapiću baš upadljivo dekorativne i ni jedno dete uključujući i ono u nama ne ostavljaju ravnodušnim. Bilo da ih poslužite samostalno u sklopu slatkog stola  il da njima ukrasite svoje torte gosti na proslavama će biti oduševljeni, a vi preponosni.
Ako se desi da vam baš i ne ispadnu savršene i da malko popucaju ne sekirajte se osim ako se niste prijavili na takmičenje za idealnu puslicu. Sitne greškice vidimo najčešće samo mi sami dok sud okoline zavisi od opšteg utiska, koji ne može da ne valja kad su ovi slatkiši u pitanju.
Ove krasotice su inače hit u mnogim zemljama, recepata za njih ima mnogo (zbog čega neću postavlajti linkove do njih) i to ruskih, francuskih, engleskih, a ovaj sam odabrala jer je najjednostavniji i ne zahteva upotrebu nekih posebnih poslastičarskih pomagala, te ga svi možemo sprovesti kod svoje kuće.
Pa izvolte..

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za ukusne i dekorativne:

Priprema šama

Sastojci:

100 g belanaca ( od otpr.3 jaja)
200 g šećera u prahu
Nekoliko kapi soka od limuna
Prehrambene boje *
* koristila sam one u gelu i to žutu, roze i tirkizno plavu
Štapići za ražnjiće
NAPOMENA: Možete smanjiti ili povećati meru tako što ćete izvagati belanca i spram toga povečati količinu šećera u prahu tačno dva puta.

Punjenje poslastičarske vreće

Priprema:

Šam:

1. U belanca sobne temperature dodajte nekoliko kapi limuna koji je stabilizator i olakšava mućenje, pa miksajte dok na odignutoj mutilici ne ugledate tzv.“meke vrhove“.
NAPOMENA: Važno je da posuda miksera bude čista i bez tragova masnoće. Da biste to osigurali prebrišite unutrašnjost rastvorom sirćetne ili limunske kiseline pre upotrebe.
2. Potom dodajte šećer u prahu kašiku po kašiku muteći neprestano.
NAPOMENA: Savetujem da koristite stajaći mikser jer će vam biti lakše da postepeno dodajete šećer ne prekidajući mućenje.
3. Miksajte dok ne potrošite svu pripremljenu količinu šećera i nakon toga dokle god pod prstima više ne možete da osetite čestice šećera.
4. Pripremljeni šam podelite na onoliko delova koliko različitih boja planirate da upotrebite, pa u svaki deo umešajte po malo željene boje.

Putanja pokreta ruke za forme rozete i spirale

Oblikovanje:

1. Na poslastičarsku vreću stavite nastavak po želji (ovog puta koristila sam „otvoreno zvezdasti“ M1), pa je stavite u dublju čašu il menzuru i presavijte krajeve prema van kako bi je lakše napunili.
Zatim uzimajte po kašiku od svake boje i punite naizmenično vreću pazeći da se iste boje ne dodiruju ( ovo važi za varijante sa više boja).

Raspored puslica po plehovima

2. Pleh postavite papirom za pečenje, a pričvrstite ga tako što ćete po malo šama naneti na četiri krajnje tačke i pritisnite lagano da se papir zalepi. Na taj način se papir neće pomerati i biće vam mnogo jednostavnije.
3. Rasporedite štapiće za ražnjiće tako da se buduće puslice ne dodiruju, pa istiskujte šare na sl.način:
– za rozete prvo istisnite tačku pri vrhu štapića, a potom napravite krug oko te tačke premagore i ulevo pa dole i i još pola kruga u istom smeru;
– za spirale počnite malo iznad vrha štapića, pa praveći elipse formirajte spiralu željene dužine.
NAPOMENA: Možete naravno i praviti „obične “ puslice bez štapića koje ćete rasporediti po čokoladnoj glazuri i na taj način dodatno ukrasiti tortu. Nekom će biti jednostavnije da  prvo formira šamom rozete i spirale pa onda da postavi štapiće i to je u redu.

Pre i nakon sušenja

Sušenje:

1. Rernu zagrejte na 100 °C pa smanjite na 70 °C i sušite pola sata, zatim smanjite na 50 °C i sušite još sat vremena. Otvorite vrata od rerne i ostavite puslice unutra dok se ne ohlade, a potom ih pažljivo odvojte od podloge.

NAPOMENA: Svaka rerna ima svoje osobenosti, te su navedene mere samo preporuke, a vi cete sami da prilagodite pečenje svojoj. Važno je da šam bude neko vreme izložen temperaturi malo višoj od 70 °C kako bi belanca bila termički obrađena.
2. Ohlađene slatkiše čuvajte na sobnoj temperaturi poređane na tacni i lagano prekrivene do služenja.

Puslice-na-stapicu-8
Puslice-na-stapicu-3
Puslice-na-stapicu-5
Puslice-na-stapicu-6