Figaro oblande

Pod nazivom Figaro oblande naći ćete dosta recepata, al ovaj je ipak drugačiji. Ne sadrži jaja što je korisna informacija za one alergične na njih, a kisela pavlaka daje onu posebnu osvežavajuću notu kojom se slatkoća karamela ublažava.
Dobila sam ga davno od medicinske sestre Nade Kovačević s kojom sam tad radila. Od tada sam probala razne varijacije na temu prženog šećera, oraha i listova oblandi, al uvek se ovome vraćam.. Proverite zašto..

PREPORUKE: Za još odličnih starih recepata za oblande kliknite na sledeće nazive..

Priprema fila

 

Sastojci:

3 lista oblandi

Za fil:

400 g šećera
250 g margarina*
* Možete naravno da koristite puter, al on nije toliko čvrst tj. termostabilan, te će kolač biti malo mekši.
2 čaše kisele pavlake/vrhnja (20 % m.m.) *
* 1 čaša = 1.8 dl
150 g seckanih oraha
300 g mlevenog keksa

Postupak filovanja

Priprema:

1. U šerpi sa širim dnom na nižoj temperaturi rastopite šećer u karamel. Ne mešajte do pred sam kraj, samo povremeno protresite šerpu levo desno kako bi se šećer ravnomerno topio. Nemojte mu okrenuti leđa! 😉
2. Dodajte kockice margarina, pa mešajte dok se ne sjedini. U početku će karamel da peni, reakcija će biti prilično burna, ali će se smiriti ubrzo..bez panike. ☺
3. Potom dodajte kiselu pavlaku i ponovo sve lepo sjedinite mešanjem. Sklonite sud sa vatre i dodajte seckane orahe i mleveni keks.
4. Toplu smesu podelite na dva jednaka dela. Polovinom premažite hrapavu stranu jedne oblande, preklopite drugom, nanesite preostalu masu, pa stavite i treći list oblande.
5. Kolač opteretite  nečim teškim i ostavite na hladnom mestu preko noći. Secite na štangle željene veličine i služite.

Figaro-oblande-1
Figaro-oblande-3