Kesten-rolat-1

Kesten rolat

Ovaj se kolač opire jasnoj klasifikaciji, svstala sam ga bila u kategoriju sitnih jer se može posložiti na tacnu sa drugim sitnim kolačima, al bi komotno mogao da ide i u kremaste posebno ako se od ove mere napravi jedan redovan rolat i prelije recimo čokoladom il dekoriše umućenom slatkom pavlakom.
Prepuštam vama da odaberete način na koji ćete ga prezentovati, a ja vam garantujem izvrstan ukus, dekorativnost i jednostavnu pripremu po receptu koji sledi.

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za poslastice sa kestenom:

Priprema i podela smese

Sastojci:

500 g kesten pirea
250 g margarina
Rum ili aroma ruma po ukusu (ne više od par kašika)
6 kašika šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha
NAPOMENA: Sastojci su posni, te ga možete poslužiti i u vreme posta. Osim toga kolač ne sadrži jaja, gluten ni mlečne proizvode.

Formiranje rolata

Priprema:

1, Umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte kesten pire i rum po ukusu, pa sve izmiksajte.
2. Dobijenu smesu podelite na dva dela- u jedan umešajte mlevene orahe, a u drugi prohlađenu otopljenu čokoladu. Svaki deo podelite opet na pola.
3. Komad providne folije pospite šećerom u prahu, rasporedite polovinu tamne mase, prekrijte drugom folijom, pa oklagijom rastanjite u oblik pravougaonika.
4. Postupak ponovite sa svetlom smesom, a potom skinite gornje folije sa oba dela. Podignite svetli deo i prebacite ga na tamnu smesu, zatim sklonite foliju od gore (koja je bila ispod svetlog dela) i sve zajedno urolajte, pazeći da prilikom rolanja ne uvučete preostalu foliju. Nadam se da ste razumeli, a da biste bili sigurniji pogledajte fotografije pripreme.
5. Od preostalog materijala na isti način napravite još jedan rolat.
6. Rashlađen kolač isecite poprečno na okrugle šnite.

 

Kesten-rolat-2