MOkaronsi

Da, niste pogrešno pročitali niti sam ja zabunom unela drugi samoglasnik u naslov, ovo jesu mOkaronsi. Nazvala sam ih tako jer iako po načinu pripreme jesu macaronsi, u sastavu imaju ne bademovo nego obično belo pšenično brašno, na slovenačkom moka. Eto, bila mi simpatična igra reči, nadam se da će i vama biti slatka.
Već duže vreme sam volela da kažem kako macaronse nisam pravila još jedino od prašine i brašna, pa sad sumnjam da ću ovo prvo pokušati, al evo brašnasti su pred vama. 😄


Što se tiče recepta neću vam reći da sam ga sama izmislila, ideju i osnovu našla sam ovde, al ću vam priznati da mi nisu uspeli iz prvog, pa ni iz drugog nego tek iz trećeg pokušaja, sve dok nisam konačno doterala odnos sastojaka. Dodala sam i malo gustina da pokupi ekstra vlagu što se pokazalo dobrim, malo sam se čak bila i opustila i igrala oblicima, otud ove mede u plavo belim tonovima. Sve u svemu, nikad ne reci nikad, poigrajte se i vi, nije skupo i nije zahtevno, ako izuzmemo malo živaca..😉

NAPOMENA: Ako tražite macaronse koji se najlakše prave to su definitivno još uvek macaronsi s keksom ( recept ovde),  a najsličniji mOcaronsima su kukuruzni macaronsi (recept ovde), koji su uz to i bez glutena, pa izvolite..

 

 

 

MOkaronsi-6

Priprema fila

 

Sastojci:

Za mOcaronse:

82 g belanaca ( od 0tpr. 2 jaja, al izmerite obavezno)
58 g šećera
43 g mekog (glatkog) brašna
125 g šećera u prahu
1/2 kašičice gustina (kukuruznog skroba)
Prstohvat soli
Prehrambena boja (ako želite naravno)

 

MOkaronsi-5

Priprema šama i makaronizacija

 

Za fil:

100 g bele čokolade
1.5 dl slatke pavlake
Prehrambena boja (po želji)

 

MOkaronsi-7

Pre i nakon pečenja

 

Priprema:

Fil:

 1. U šerpici zagrejte 1 dl slatke pavlake, dodajte kockice bele čokolade, sačekajte koji minut, pa promešajte.
 2. Dobijeni ganaš krem osstavite da se ohladi i stegne.
  SAVET: Najbolje da ovo uradite nekoliko sati pre filovanja il prethodnog dana.
 3. Kad budete želeli da krem koristite za filovanje imate dve mogućnosti – da krem koristite u ovom stanju il da ga umutite uz dodatak preostale neumućene slatke pavlake.
  NAPOMENA: Ovog puta radila sam ovo drugo, dobija se veća količina prozračnijeg, laganijeg i svetlijeg krema, al macaronsi od njega povuku brzo vlagu i omeknu. Ako želite da duže budu čvrsti filujte ih neumućenim ganašom., možda čak najbolje crnim.

 

MOkaronsi-8

Postupak filovanja

 

Mocaronsi:

 1. Prethodnog dana razvojite belanca od žumanaca i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi, poklopljena.
 2. Obzirom da je pšenično brašno već samleveno ne morate raditi ništa više osim da ga prosejete i pomešate sa šećerom u prahu i gustinom.
 3. Ulupajte belanca s prstohvatom soli u čvrst šam. Dodajte polovinu šećera, miksajte, pa dodajte preostali šećer i mutite dok se ne rastvori, a na odignutim  mutilicama ne ostanu tzv. „tvdri vrhovi“.
 4. Polovinu šama dodajte u praškaste sastojke (NE OBRNUTO!), mešajte špatulom da se sjedine. Dodajte drugu polovinu i nastavite da mešate u krug, sa strane prema sredini i od gore ka dole, pritiskajući špatulom kako bi uzbacili vazduh (postupak poznat kao makaronizacija i možete ga videti  OVDE).
 5. Kad sa podignute špatule bude silazio neprekinut mlaz smese i stapao se sa ostatkom u roku od nekoliko sekundi, prebacite masu u poslastičarsku vreću.
 6. Nastavkom okruglog otvora istiskujte kupe na pripremljene podloge ( silikonske ravne ili reljefne) na plehovima, pa tresnite nekoliko puta o sto kako bi spljoštili macaronse i izbacili vazduh.
  NAPOMENA: Za oblik glave medvedića istisnite jedan veći i dva mala kruga.
 7. Ostavite ih da se osuše na vazduhu, pa tek kad im površina sasvim očvrsne pecite ih na 160 ºC 12 minuta , nakon 7. minuta trebalo bi da ugledate čuveni prsten. Pred kraj otvorite rernu i proverite da l se kapice pomeraju, ako su čvste izvadite plehove van.
 8. Pečene macaronse odvojite od podloge tek kad se sasvim ohlade.
  SAVET: Njuškicu medvedića sam napravila od rojala, nosić od čokoladne kuglice, a jestivim flomasterom sa nacrtala usta i oči, a vi pustite mašti na volju.
 9. Spajajte po dva filom i čuvajte u plastičnim kutijama u frižideru.

 

MOkaronsi-1

 

 

MOkaronsi-4