Orange curd – Krem od narandže

Poznatiji kao orange curd ovaj krem od narandže ima zaista široko polje primene u poslastičarstvu. Koristi se za filovanje torti i kapkejka, kao sloj nekih deserata u čaši, kao nadev za kekse, slatka testa i tome sl. Obzirom da se nisam mogla odlučiti za šta da ga upotrebim ovu sam turu pojela kašičicom, direktno iz tegle. 😉

Recepata je zaista mnogo, a meni sedopao recept na mađarskom blogu Sünis kanál  jer se za razliku od onog po kom radim lemon curd pravi pretežno od žumanaca i jer u sastavu ima smeđi šećer. Priprema se jednostavno i brzo, a čuva u frižideru recimo do sedam dana, mada verujem da bi moglo i duže, uz jači karakter naravno.

 

Priprema pre kuvanja

Sastojci:

3 žumanca
1 jaje
150 g smeđeg šećera
2 srednje narandže
60 g putera

 

Kuvanje na pari

 

Priprema:

  1. Naribajte koricu jedne narandže, a potom iscedite sok obe.
    SAVET: Ovog puta sam bila dobila 1.5 dl soka. Krem je mogao da bude i malo gušći, pa vam preporučujem da ipak odmerite 1 dl, a ostatak popijete. 🙂
  2. U odgovarajuću posudu stavite žumanca, jaje, smeđi šećer, sok i ribanu koricu narandže. Postavite sud na drugi sa ključalom vodom, te kuvajte na pari uz stalno mešanje žicom.
    NAPOMENA: Pazite da dno posude ne dodiruje ključalu vodu, kao i da temperatura nije previsoka,
  3. Smesa će nakon kraćeg vremena početi da peni. Kad se pena izgubi,a masa „padne“ i zgusne, dodajte kockice putera i mešajte dok se ne rastope.
  4. Sklonite sud sa vatre, te nakon nekoliko minuta  gotov krem sipajte u staklene tegle ili keramičke posude i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Poklopite, te odložite u frižider i koristite po nahođenju.