Orange curd – Krem od narandže

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Poznatiji kao orange curd ovaj krem od narandže ima zaista široko polje primene u poslastičarstvu. Koristi se za filovanje torti i kapkejka, kao sloj nekih deserata u čaši, kao nadev za kekse, slatka testa i tome sl. Obzirom da se nisam mogla odlučiti za šta da ga upotrebim ovu sam turu pojela kašičicom, direktno iz tegle. 😉

Recepata je zaista mnogo, a meni se ovaj dopao jer se za razliku od onog po kom radim lemon curd (pogledajte ovde) pravi pretežno od žumanaca i jer u sastavu ima smeđi šećer. Priprema se jednostavno i brzo, a čuva u frižideru recimo do sedam dana, mada verujem da bi moglo i duže, uz jači karakter naravno.

 

 

Priprema pre kuvanja

Sastojci:

3 žumanca

1 jaje

150 g smeđeg šećera

2 srednje narandže

60 g putera

 

 

Kuvanje na pari

Priprema:

  1. Naribajte koricu jedne narandže, a potom iscedite sok obe.
    SAVET: Ovog puta sam bila dobila 1.5 dl soka. Krem je mogao da bude i malo gušći, pa vam preporučujem da ipak odmerite 1 dl, a ostatak popijete. 🙂
  2. U odgovarajuću posudu stavite žumanca, jaje, smeđi šećer, sok i ribanu koricu narandže. Postavite sud na drugi sa ključalom vodom, te kuvajte na pari uz stalno mešanje žicom.
    NAPOMENA: Pazite da dno posude ne dodiruje ključalu vodu, kao i da temperatura nije previsoka,
  3. Smesa će nakon kraćeg vremena početi da peni. Kad se pena izgubi,a masa „padne“ i zgusne, dodajte kockice putera i mešajte dok se ne rastope.
  4. Sklonite sud sa vatre, te nakon nekoliko minuta  gotov krem sipajte u staklene tegle ili keramičke posude i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Poklopite, te odložite u frižider i koristite po nahođenju.

 

 

 

 

Podeli sa drugima ...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr