Sultan puslice

Kad sam sultan puslice ugledala na netu znala sam da ih moram napraviti. Poručila sam poseban nastavak sa Aliexpressa, proučavala dostupne recepte, dok nisam odabrala ovaj. Lepo je objašnjen ceo postupak, detaljno kako volim, toliko  da se čini čak komplikovanijim no što jeste, al nema veze. Prekrasne fotografije, kojima ne mogu da pariram, al evo ipak da vam prenesem svoje prve utiske i neke sugestije.

Rezultat je bio recimo zadovoljavajući za prvi put, verovatno bi vežbom postigla lepše oblike, no sumnjam da ću ponoviti pokušaj u skorije vreme. Puslice na jednostavniji način pravim po ovom proverenom receptu, što i vama preporučujem. No, ako poželite isprobajte i na dole opisan način. Možda vam se baš dopadne..

Sastojci:

100 g belanaca
200 g šećera
Aroma vanile
Prehrambena boja ( po želji)
Prstohvat soli
Limun ( za čišćenje)

 

Priprema šama

 

Priprema:

 1. Prvo polovinom limuna pređite po unutrašnjosti posude za mućenje i mutilicama kako bi odstranili eventualnu masnoću, koja bi mogla da ometa efikasno mućenje.
 2. U papirom za pečenje postavljen pleh sipajte šećer, pa ga stavite ga u rernu zagrejanu na 180 °C.
 3. U međuvremenu sipajte belanca u činiju i počnite da miksate najpre minimalnom, a posle par minuta srednjom brzinom.
 4. Nakon 3 minuta povećajte na maksimum i mutite još par minuta.
 5. Potom izvadite šećer iz rerne, smanjite temperaturu rerne na 100 °C, pa dodajte kašičicu po kašičicu zagrejanog šećera u šam muteći bez prekida dok ne potrošite pripremljenu količinu.
  NAPOMENA: Šećer dodajte postepeno kako bi sav uspeo da se rastvori.
 6. Na kraju dodajte nekoliko kapi arome vanile, te podelite smesu na onoliko delova koliko boja želite.
 7. U svaki deo umešajte malo boje ( ja sam koristila booje u gelu), te napunite šamom dresir džak sa specijalnim nastavkom za ove puslice.
  SAVET: Ovaj nastavak je prevelik za reducir, te samo odsecite kesu tako da širina otvora bude dovoljna da provučete nastavak kroz njega.

  Pre i nakon sušenja

   

 8. Kesu s nastavkom držite okomito, istiskujte po malo smese na podlogu, pa je odsečnim pokretom odignite kako biste oblikovali prsten.
  SAVET PLUS: Prednost dajte silikonskoj podlozi jer se za nju nekako bolje zalepi smesa prilikom istiskivanja, te se lakše odvoji kad se želi završiti puslica. Papir za pečenje morate dodatno fiksirati za pleh tako što ćete na sva četiri kraja pleha staviti po malo smese i pritisnuti je krajevima papira.
 9. Puslice sušite na 100 °C oko sat vremena.
  NAPOMENA: Obzirom da imam pećnicu sa ventilatorom sušila sam bila dva pleha istovremeno, al sam smanjila temperaturu na 80 °C i produžila vreme na 80 min.
 10. Kad puslice lako možete da odvojite od podloge a da se ne lepe, izvadite pleh iz rerne i ostavite ih da se ohlade.
 11. Čuvajte ih zatvorene u limenoj kutiji do upotrebe. Po mom saznanju mogu baš dugo da stoje ako ih dobro sakrijete od ukućana. 🙂