Salama sa susamom

Susam volim i u slanim i u slatkim posluženjima, a ovu salamu sa susamom obožavam. I ne samo ja nego se i moji probirljivi ukućani otimaju o nju što bi svakom ko ih poznaje bila dovoljna preporuka. Uvrstite je dakle  u svoj asortiman sitnih kolača i nećete se pokajati.

Posna je po sastavu, bez jaja, mleka i orašastih plodova, priprema se jednostavno i brzo mada sam postupak treba sprovesti što polaganije i bez žurbe, kao što se nekad pristupalo spremanju hrane.

A mogu vam se dopasti i ovi recepti za slatkiše i slaniše sa susamom:

 

Priprema smese

Sastojci:

8 kašika meda
200 g šećera
100 g margarina
100 g čokolade
150 g susama
150-200 g mlevenog keksa

Ukalupljivanje

Priprema:

  1. Susam stavite u veći suv tiganj, pa pržite na tihoj vatri tek da malo požuti. Mešajte varjačom i pazite da ne pregori jer će da gorči. Ostavite da se ohladi.
  2. U šerpici  lagano rastopite med, šećer, margarin i čokoladu.
  3. Dodajte susam, pa mleveni keks. Nemojte odjednom celu količinu nego prvo 150 g, a ako vam deluje suviše tečno dodajte još 50 g.
  4. Trouglaste limene kalupe obložite providnom folijom, rasporedite pripremljenu masu, poravnajte i ostavite da se ohladi i stegne.
    SAVET: Ovakvi se kalupi mogu kupiti kod limara na vašarima il pijacama. Ako ih ne možete il ne želite da nabavite kalupe smesu rasporedite uzdužno na foliju pa zarolajte u običan rolat. Presek će tad biti krug umesto trougla, sve ostalo ostaje isto.
  5. Svucite foliju sa stegnutog kolača, poprečno ga isecite na šnite i služite.

 

 

Susam-salama-3

 

Susam-salama-2