Staklena-ogledalo-glazura-1

Staklena ogledalo glazura

Poznatija po engleskom nazivu mirror glaze ova je sjajna živopisna glazura pravi hit u svetu poslednjih godina. Staklenu ogledalo glazuru na ovim prostorima rade još uvek uglavnom samo školovani poslastičari i retki amateri – entuzijasti i zaljubljenici u inovacije.
Sama sam se tek nedavno osmelila da je isprobam, te sam pregledala recepte na internetu u potrazi za najsigurnijom varijantom.

Koji recept za staklenu glazuru sam odabrala?

Prilično mi se dopao rad Veene Azimanov, a obzirom da se staklenom glazurom prelivaju tzv.mus torte i da ja neznatno preferiram čokoladne spram voćnih, odlučih se da sledim upravo njen recept i za čokoladnu mus tortu i za pripadajuću ogledalo glazuru.

Čokoladna mus torta mi je uspela (recept za nju je na blogu), al glazura po njenom receptu i ne baš jer mi se previše zgusnula smesa u koju se u startu dodaje i kondenzovano mleko, pa je nisam uspela dovršiti kako valja.

Posegnula sam za planom B – drugim najčešćim receptom na internetu, koji koristi i preporučuje i gospođaTatjana Rodić, virtuoz ovog tipa dekoracije. Glazuru koju pritom napravih ,ožete videti na fotografijama, a recept za nju upravo sledi.
Samo još da napomenem da je moja izvedba debitantska i da bi se verovatno vežbom dala usavršiti, te mi nemojte previše zameriti zbog nesavršenosti.

Priprema sastavnih delova i spajanje

Sastojci:

2 kašičice želatina
75 +70 ml vode
150 g šećera
150 g glukoznog sirupa
100 g zaslađenog kondenzovanog mleka
150 g bele čokolade
Prehrambene boje u gelu ili prahu
NAPOMENA: Važno je da upotrebite prave sastojke u tačno određenom omeru !
Želatin treba da je mleveni, glukozni sirup ako ne možete da nabavite napravite po ovom receptu , a kondenzovano mleko po ovom uputstvu. Bela čokolada treba da bude kvalitetna, a ne šećerna tabla ( čitajte deklaracije – minimalni udeo kakao delova treba biti 25%). Ova glazura osim što je dekorativna i izuzetno je ukusna ako se ispoštuju svi navedeni parametri.

Priprema – miksanje, proceđivanje

Priprema:

1. Želatin prelijte sa 75 ml hladne vode i ostavite da nabubri.
2. U šerpicu sipajte glukozni sirup, šećer i preostalu vodu, pa zagrevajte do ključanja (temperatura bi trebala da dosegne 105 °C).
3. U posebnu vatrostalnu činiju stavite kondenzovano mleko i kockice bele čokolade, dodajte nabubreli želatin, pa sve prelijte vrelim šećernim sirupom. Sačekajte par minuta, a potom smesu izmiksajte štapnim mikserom da se lepo sjedini.
NAPOMENA: Pazite da ne ubacite vazduh u masu – nemojte odizati štapni mikser tokom rada. Meni su se uprkos tome pojavili mehurići, al sam ih kasnije „razbila“ žicom za mućenje.
4. Procedite masu kako biste bili sigurni da nisu zaostali neki krupniji nerastopljeni delići, a zatim podelite pripremljenu smesu na onoliko delova koliko različitih boja želite, te u svaki umešajte boju.
NAPOMENA: Koristila sam obične boje u gelu, a koliko sam upoznata odgovaraju i one u prahu. Tatjana Rodić savetuje da se u svaku doda obavezno prvo bela boja, pa tek posle neka druga kako glazura ne bi bila providna. Nisam je ovog puta poslušala, al sledećeg ću svakako probati.

Prelivanje i finalna dekoracija

5. Ostavite da se ohladi na temperaturu od 35 °C ( jako je važno da sačekate da se glazura ohladi do navedene temperature i to utvrdite termometrom – ako nemate profesionalni tog temperaturnog ranga možete kao ja da iskoristite medicinski toplomer), a potom prelijte zaleđenu mus tortu, koju ste postavili na neku činiju položenu naopako u sredinu veće tepsije. Tako će se glazura slivati niz obod i stranice torte i moći ćete ostatke glazure da pokupite iz tepsije i eventualno sačuvate za neku kasniju upotrebu.
NAPOMENA: Ovog puta sam prvo celu tortu prvo prelila glazurom u plavoj boji, te sam je zatim poprskala belom i pink glazurom i na kraju prešla lagano špatulom preko da se šare stope.
6. Kad se glazura stegne poravnajte donju ivicu i tortu prebacite na tacnu za služenje, pa je čuvajte u frižideru do konzumacije.
NAPOMENA: Preostala glazura se može čuvati u frižideru u adekvatnoj ambalaži i do mesec dana, pa po potrebi zagrejati do radne temperature i koristiti.

Staklena-ogledalo-glazura-2
Staklena-ogledslo-glazura-3