Punjene-paprike-3

Punjene paprike i tikvice

Svako od nas ima neki svoj omiljeni recept za punjene paprike, a ovo je način moje mame. Kao i svaka mama i moja kuva najbolje. Problem je što skoro sve radi „od oka“ i otprilike što je sasvim suprotno mojoj težnji da sve izmerim i izbrojim. Kad želi da mi prenese svoje iskustvo jedini način je da sve stavlja na vagu, a ja da uredno zapisujem mere. Već 15 godina i leti i zimi ovako punim paprike jer mi je najjednostavnije, a ukusno, jedino što još povremeno napunim i po koju tikvicu (svom mužu po volji)  ili napravim od dela smese ćufte/okruglice, pa kuvam sve zajedno. To radim zato što moja deca neće da pojedu paprike nego samo nadev, pa da izbegnem suvišno bacanje.
NAPOMENA: Mere za nadev možete koristiti i za zavijanje sarmi, ali ih prelijte samo vodom i dodaje seckanu dimljenu slaninicu.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za prava domaća jela:

Punjene-paprike-4

Priprema nadeva i punjenje

Sastojci:

8-10 paprika srednje veličine (deo zamenite tikvicama po želji)
800 – 900 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
3 žumanca
1 šoljica pirinča (mala kafena, 0.7 dl)
2 kašičice soli
1 kašičica mešavine začina ( „vegeta“ il sl.)
5 dl soka od paradajza
1 kašičica šećera
2 kašike oštrog brašna
2 kašika ulja

Punjene-paprike-5

Postupak zapržavanja

Priprema:

1. Paprike operite, izdubite i očistite. Ako punite tikvice prvo ih oljuštite, presecite poprečno na pola, a potom izdubite. Od sredine tikvica možete napraviti predivnu supicu od sredine tikvica.
2. Crni luk iseckajte na kockice, pa dodajte u sud sa mesom. Stavite zatim i  žumanca, pirinač, so i mešavinu začina pa rukama izmesite da se sve lepo poveže.
3. Pripremljenom masom napunite paprike i/ili tikvice i složite ih u veću šerpu. Ako se odlučite da pravite i ćufte njih samo spustite u prostor između povrća.
4. Nalijte sokom od paradajza i 1 l vode, dodajte šećer i so i kuvajte od ključanja oko sat vremena.
5. U posebnom sudu propržite brašno na ulju, sipajte vruću vodu i mešajte dok se ne napravi sos, a potom ga sipajte u šerpu sa paprikama tj. „zapržite“ jelo  i ostavite da još jednom proključa.
SAVET: Ako ste navikli da zapršku pravite sa hladnom vodom radite tako, a ako ne želite da zapržavate samo rastvorite kašiku gustina (kukuruznog skroba) u malo vode, te umešajte u ključalo jelo.
Servirajte uz domaći hleb, pire od krompira ili makarone, po želji i ukusu.

 

Punjene-paprike-1

 

Punjene-paprike-2