Čokoladna podloga za fondan

Već neko vreme se upoznajem sa ovom kremom koja služi kao podloga za dekor masu (poznatiju kao fondan) na tortama i evo konačno stekoh nešto iskustva u radu sa njom koje želim da podelim s vama. Recept za nju je krajnje jednostavan i za njega sve zasluge idu gospođi Snežani Micić, vrsnoj poslastičarki i pravoj umetnici u dekorisanju torti.

U daljem tekstu navodiću samo svoja zapažanja bez namere da generalizujem i tvrdim kako su to apsolutne činjenice. Moj doživljaj neka vam bude samo pokazatelj na šta da obratite pažnju kada budete počeli da je koristite. Svako od nas je drugačiji i nekom će više, a nekom manje odgovarati, al vas molim da joj date šansu jer je zaslužuje.

 

Priprema krema

 

Sastojci:

400 g čokolade *
* Za kuvanje, sa 40 % kakao delova. Nema potrebe za kvalitetnijom („crnjom“), al nemojte baš ni kakao table da kupujete.
250 g margarina *
* Protivnici ovog produkta industrijalizacije neka koriste puter mada je on mekši i  šteta je da se troši u ove svrhe, ali izbor je vaš.

Priprema:

1. Otopite čokoladu u sudu nad parom ili u mikrotalasnoj, već po navici.
SAVET PLUS: Čokolada se topi na nižim temperaturama i lagano. Najsigurniji način je da kad se istopi polovina prekinete zagrevanje i mešate dok se i ostatak ne rastopi.
2. Izmiksajtete omekšali margarin, te mu dodajte postepeno PROHLAĐENU čokoladu muteći neprekidno.

 

Postupaak nanošenja

 

Postupak nanošenja:

1. Torta prethodno treba da je dobro ohlađena i stegnuta. Poželjno je ako ne i neophodno da je filovana u kalupu kako bi bila što ravnija.
NAPOMENA: Za razliku od keks kreme (recept ovde) ovom se podlogom baš ne mogu popunjavati rupe i tako zaglađivati površina jer je baš tvrda kad se ohladi i prilično bi bilo nezgodno seći tortu na tom mestu, pa pretpostavljam  kasnije i  jesti. Dakle ona je više za fine tanje premaze no za kamuflažu.
2. Prvo kremom premažite gornju stranicu torte do samih ivica. Potom nanosite kremu po bočnim tranama počevši od jednog kraja ka drugom i od dole prema gore. Kremu koja pređe nivo gornje ploče skinite špatulom kako bi dobili ravne ivice, ako ih volite.
SAVET PLUS: Koristite špatule poput slikarskih jer ćete istovremeno moći i da zaglađujete. Ovo pokušajte da radite simultano jer će kasnije kad se krema stegne to ići teže.
3. Kada ste kremom prekrili celu površinu torte još jednom pređite špatulom u krug popunjavajući po potrebi manje neravnine i skidajući eventualni višak.
4. Krema se steže već na sobnoj temperaturi, al ipak vratite tortu na sat-dva u frižider. Pre nanošenja fondana autorka recepta savetuje da blago nakvašenim rukama pređete preko čokoladnog sloja kako bi lakše prionuo za dekor masu. Lično nisam probala tako nego sam površinu tanko premazivala biljnom mašću i zadovoljna sam efektom. Vi probajte oba načina, pa izaberite onaj koji vam više odgovara.

 

Pre i nakon prekrivanja dekor masom

 

Poređenje sa keks kremom (recept ovde):

1. Kao što sam več navela čokoladna podloga je pogodnija za već ravne, dobro ukalupljene torte. Ako su vaše torte onako malo šeretski naherene il reljefne preporučujem ipak keks krem za doterivanje.
2. U odnosu na keks kremu čokoladna se brže steže što je prednost kada žurite da završite dekorisanje.
3. Ivice je lakše „izvući“ sa ovom podlogom  jer je čvršća. Ako baš patite za njima svakako probajte ovu kremu, al vodite računa o uslovu pod brojem jedan. 😉
4. Brže se sprema ako za pripremu keks krema isti meljete i prosejavate, u suprotnom dužina  pripreme je ista.
5. Idealna je za sve čokoladne torte dok je za voćne i vanila/plazma ukuse nekako uklopljivija keks krema.
6. Nastavite sami kad isprobate obe.. Srećan rad!😊