Engleski trifle sa jagodama

Još jedna poslastica teško prevodivog naziva je truffle – engleski trifle sa jagodama, predivan desert u čaši, koji se u stvari pravi i poslužuje u posebnoj namenskoj posudi. Veća staklena činija ravnih zidova i sa stopicom nije kod nas uobičajena, čak se jako retko može naći u trgovinama, te možete da je zamenite bilo kojom staklenom posudom il čašama.

Engleska tradicionalna delicija u originalu se sastoji od slojeva, džemom premazanih il likerom poprskanih, komadića angels food cakea il drugih vrsta sponge cakea, poslastičarske vanila kreme, šlaga i voća. Pored jagoda odlična je i sa malinama, ananasom i/ili  bananama. Osim što je dekorativna, veoma je ukusna i rashlađena odlično paše po letnjim vrućinama, mada joj ni jedno godišnje doba nije nepogodno.

Ono što sledi je neka moja adaptacija i varijacija na temu, probajte a možete i sami da napravite neku po svom ukusu. Dok se držite osnovnih principa slaganja i izbora namirnica slobodno ga nazovite trajflom, mada na kraju krajeva naziv je manje važan od suštine, a ona je čisto uživanje.

NAPOMENA: Obzirom da se recepti za delove ovog deserta već nalaze na blogu u nastavku ću navesti linkove do njih. Dovoljno je da kliknete na naziv il drugi deo teksta drugačije obojen.

PREPORUKA: Ljubiteljima slatkiša sa vanilom i jagodama preporučujem da nikako ne propuste ni

 Engleski-trifle-sa-jagodama-8

Sastojci:

Angels food cupcakes – polovina mere navedene u ovom receptu
SAVET: Umesto belih mafina možete da napravite i rolat sa pekmezom, te ga već namazanog iseckate na komade. Ako vas baš mrzi koristite kupovne bebi piškote (ladys fingers).

Džem od jagoda (il po svom izboru)

300 g jagoda ili drugog voća po ukusu

Poslastičarska vanila krema – cela mera navedena u ovom receptu.

2.5 dl slatke pavlake za dekoraciju ( il šlag u prahu umućen sa vodom il mlekom)

Priprema:

  1. Pripremite prvo bele mafine, iseckajte ih na komade. Premažite ih ako želite džemom od jagoda, te poređajte po dnu posude.
    NAPOMENA: Ukoliko koristite rolat sa džemom ne treba dodatno da premazujete komade, dok bebi piškote možete kratko provući kroz mleko kom ste dodali liker po ukusu. Ovog puta sam žurila, te nisam džemom mazala komadiće mafina.
  2. Premažite ih bogato poslastičarskom vanila kremom, pa od gore rasporedite komade očišćenih, opranih i posušenih jagoda.
  3. Ponovo ređajte komadiće biskvita, a po želji možete voće prvo premazati i slojem šlaga (ovog puta nisam).
  4. Postupak slaganja ponavlajte na već opisan način dok ne potrošite pripremljen materijal.
  5. Čaše il staklene činije od gore dekorišite umućenom slatkom pavlakom (il šlagom), rashladite, pa poslužite.

 

Engleski-trifle-sa-jagodama-1

 

Engleski-trifle-sa-jagodama-2

 

Engleski-trifle-sa-jagodama-6

 

Engleski-trifle-sa-jagodama-3

 

Engleski-trifle-sa-jagodama-4

 

Engleski-trifle-sa-jagodama-7