Karamel-rozenka-2

Karamel rozenka

Recepata za sitne kolače nikad previše, a naročito mi se čine zahvalne gotove rozen korice jer je broj varijacija na temu filova zaista neiscrpan. Karamel rozenka pred vama je zapravo klasika, al ipak nudi mogućnost izbora između posne i mrsne verzije kao i slobodu da sami odredite odnos orašastih plodova i mlevenog keksa u kremi po svom ukusu.

Posno izdanje pogoduje i osobama koje su intolerantne na laktozu ( mlečni šećer), dok odabirom mlevenog keksa možete da izbegnete preosetljivost na orašaste plodove. Ukus je u svakom slučaju divan, a priprema jednostavna, samo sledite uputstvo koje sledi.

PREPORUKE: Ukoliko ljubite ukus karamela ne propustite ni

 

Priprema fila I deo

Sastojci:

1 pakovanje korica za rozen tortu

Za fil:

400 g šećera
8 dl vode
3 praška za puding ukusa karamela
250 g margarina
300 g mlevenih lešnika/oraha/keksa*
*  Izaberite orašaste plodove i/ili keks u odnosu koji želite, mogu sve biti lešnici, delom orasi i keks ili čak sve keks. Koristite posan ukoliko postite, a u suprotnom odaberite onaj koji vam se sviđa.
NAPOMENA: Ukoliko ne postite ili niste intolerantni na laktozu možete umesto vode koristiti mleko, a umesto margarina puter.

 

Priprema fila II i postupak filovanja

Priprema:

  1. U veću šerpu sipajte šećer i zagrevajte ga dok se ne rastopi.
    SAVET: Šećer topite uvek na tihoj vatri, lagano, kako ne bi izgoreo jer će tad biti gorak i neupotrebljiv dok ćete kuhinju morati da provetravate satima. Nemojte mešati dok se skoro sva količina ne rastopi već samo povremeno protresite šerpu kako bi se šećer ravnomerno rasporedio.
  2. Čim dobijete gladak karamel sipajte 6 dl vode, pa se malo odmaknite od šporeta dok ne prođe prilično burna reakcija. Ostavite potom da se kuva dok se sav karamel ne rastvori, a potom sipajte prašak za puding rastvoren u preostaloj vodi, te mešajte dok se ne zgusne.
  3. Sklonite sud sa vatre, pa dodajte kockice margarina i mešajte dok se ne rastope.
  4. Na kraju umešajte odabranu mešavinu mlevenih orašastih plodova i/ili keksa i ostavite masu da se malo prohladi.
  5. Još toplim kremom premazujte listove rozen korica i slažite jedan na drugi. Gornju koricu možete premazati filom i posuti mlevenim orasima/lešnicima/keksom ili je sutradan preliti čokoladnom glazurom po izboru.
  6. Rashlađen kolač isecite na štangle željene veličine i poslužite.

 

Karamel-rozenka-1